ΑΓΟΡΑΣΤΕ 3, ΠΛΗΡΩΣΤΕ 2, σε ό,τι επιλέξετε! Έως και 33% έκπτωση με τον εκπτωτικό κωδικό CIBDOL3

Εστίαση

Η εστίαση είναι μια συναρπαστική έννοια, κυρίως γιατί το αντικείμενο της εστίασης μπορεί να διαφέρει αρκετά. Είτε πρόκειται για παιχνίδια, για σπουδές ή για τη δουλειά, η βελτιωμένη εστίαση είναι το αποκορύφωμα της μνήμης, της συγκέντρωσης και του χρόνου αντίδρασης. Για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για την εστίαση και πώς μπορείτε να βελτιώσετε την εστίασή σας, συνεχίστε την ανάγνωση.

Τι σημαίνει ο όρος εστίαση

Τι σημαίνει ο όρος εστίαση

Το αντικείμενο της εστίασής σας μπορεί να διαφέρει από αυτό κάποιου άλλου, αλλά η αρχή παραμένει η ίδια— "εστίαση είναι η πράξη της συγκέντρωσης του ενδιαφέροντος ή της δραστηριότητάς σε κάτι". Τώρα, αυτό το κάτι θα μπορούσε να είναι η δουλειά, θα μπορούσε να είναι κάποιο παιχνίδι, θα μπορούσε ακόμη και να είναι η δουλειά ή οι εργασίες στο σπίτι. Ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό το "κάτι", η εστίαση βοηθά το μυαλό σας να δώσει όλη του την προσοχή στην εργασία που θέλετε.

Αλλά τι συμβαίνει όταν μια λειτουργία που συχνά θεωρούμε δεδομένη δεν λειτουργεί; Όταν πρέπει να εστιάσετε και δεν μπορείτε, ποιες είναι οι επιλογές; Δυστυχώς, δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την εστίαση. Υπάρχουν λίγες βραχυπρόθεσμες ενισχύσεις με τη μορφή συμπληρωμάτων, αλλά αυτά δεν αντικαθιστούν μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή, στην άσκηση και στον ύπνο.

Γιατί δεν μπορώ να εστιάσω;

Η έλλειψη εστίασης μπορεί να είναι καταστροφική, ειδικά εάν είστε υπό πίεση για να ολοκληρώσετε μια εργασία ή μια δραστηριότητα. Ωστόσο, η κακή εστίαση είναι συνηθισμένη, ειδικά στον σύγχρονο κόσμο.

Για να εστιάσουμε πρέπει να δώσουμε σε μια εργασία την αναπόσπαστη προσοχή μας, αλλά αν λάβουμε υπόψη το άγχος στην εργασία, την κακή διατροφή, τον ολοένα και πιο καθιστικό τρόπο ζωής και τον ανεπαρκή ύπνο, η εστίαση μπορεί να καταστεί σχεδόν αδύνατη. Τις περισσότερες φορές, η αδυναμία εστίασης πηγάζει από διάφορες αιτίες, για παράδειγμα:

Αλκοόλ

Αν και πιθανότατα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σημαντικά στην έλλειψη εστίασης. Στην πραγματικότητα, η επίδραση του αλκοόλ κάνει τα πάντα για να διαταράξει την εστίαση εμποδίζοντας τα χημικά σήματα στον εγκέφαλο και καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για εμάς να ρυθμίζουμε την κοινωνική συμπεριφορά ή να έχουμε σωστή κρίση και συλλογισμό.

Κάπνισμα

Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα μπορεί να τους βοηθήσει να εστιάσουν —τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα— αυτό δεν ισχύει. Η σχεδόν άμεση ώθηση στη διάθεση και στη συγκέντρωση εξασθενεί γρήγορα και καταλήγει σε ευερεθιστότητα, άγχος και λαχτάρα για νικοτίνη. Αυτή η λαχτάρα επηρεάζει τη λογική, διακόπτοντας την ικανότητά μας να εστιάζουμε.

Περισπασμοί

Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή, η υπερφόρτωση πληροφοριών είναι μια κοινή αιτία κακής εστίασης. Ενώ πολλοί θεωρούν την ικανότητα να εκτελούμε πολλαπλές εργασίες ως κάτι θετικό, ο εγκέφαλός μας έχει ένα όριο στο πόσες εργασίες μπορεί να χειριστεί αποτελεσματικά—η λέξη-κλειδί είναι το "αποτελεσματικά" σε αυτήν την περίπτωση.

Το να απασχολήστε με μια εργασία και να διακόψετε για να δείτε τα emails σας είναι ένα τυπικό σενάριο, αλλά πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι χρειάζονται αρκετά λεπτά για να επιστρέψετε στην αρχική εργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και η παραμικρή απόσπαση της προσοχής μπορεί να διακόψει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να επικεντρώνεται σε κάτι. Ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να συγκεντρωθούμε ξανά δεν είναι λίγος και συσσωρεύεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εναλλακτικά, η δυσκολία εστίασης θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε κάποια έλλειψη, όπως:

Διατροφή

Το μυαλό και το σώμα σας χρειάζονται τη σωστή διατροφή για να λειτουργούν καλύτερα. Εάν δεν δώσετε στο μυαλό σας το καύσιμο που χρειάζεται για να λειτουργήσει, τότε δεν θα μπορεί να εστιάσει σε κάτι όταν χρειάζεται. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι συνήθως η καλύτερη προσέγγιση.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πάρετε συμπληρώματα με συγκεκριμένες βιταμίνες, μέταλλα και ενώσεις για να καλύψετε τα κενά στη διατροφή σας και, συνεπώς, να υποστηρίξετε την εστίαση. Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα αργότερα επί του θέματος.

Άσκηση

Η άσκηση, ειδικά η έλλειψη αυτής, έχει σημαντικό αντίκτυπο στο πόσο καλά μπορούμε να εστιάζουμε. Η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει τα φυσικά επίπεδα ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης του σώματος. Και οι τρεις ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εστίαση και στην προσοχή, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε το σώμα μας ενεργό για να επωφεληθεί από τα γνωστικά τους αποτελέσματα.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αερόβια άσκηση ενισχύει το μέγεθος του ιππόκαμπού μας, δηλαδή του τμήματος του εγκεφάλου που συνδέεται άμεσα με τη μνήμη και τη μάθηση. Εν ολίγοις, η έλλειψη κίνησης εγγυάται λιγότερο αποτελεσματική εστίαση.

Ύπνος

Έχει αποδειχθεί ότι η στέρηση ύπνου συνεισφέρει στην αδυναμία εστίασης. Όχι μόνο μπορεί να βλάψει την κρίση, αλλά η έλλειψη ύπνου καθιστά πολύ πιο δύσκολη τη συγκέντρωση και την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν λογική σκέψη.

Κατά τη διάρκεια ενός ξεκούραστου ύπνου, ο νους ανακάμπτει από τα γεγονότα της ημέρας, δημιουργώντας νέες συνάψεις, ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζεται σκέψεις και συναισθήματα. Χωρίς αυτές τις κρίσιμες διαδικασίες, η εστίαση σε πολύπλοκες εργασίες είναι αισθητά πιο δύσκολη και οδηγεί σε ένα πολύ κοινό συναίσθημα, δηλαδή στο να νιώθουμε ότι δεν έχουμε "καθαρό μυαλό".

Πώς να βελτιώσετε την εστίαση

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε με τη βελτίωση της εστίασης, υπάρχουν δεκάδες απλές δραστηριότητες και πολλά συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της νοητικής απόδοσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία άσκηση ή συμπλήρωμα δεν θα ενισχύσει τη γνωστική απόδοση από μόνο του.

Αντίθετα, το κλειδί για τη βελτίωση της εστίασης εντοπίζεται σε τρεις βασικούς τομείς: μνήμη, συγκέντρωση και χρόνος αντίδρασης. Η εστίαση στην περιοχή με την οποία δυσκολεύεστε περισσότερο μπορεί να υποστηρίξει άμεσα την ικανότητά σας να εστιάζετε. Επομένως, μην ξεχνάτε να τρώτε καλά και να κοιμάστε πολύ.

Πώς να βελτιώσετε τη μνήμη

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Μπορείτε να εκτελέσετε τις περισσότερες σε λίγα λεπτά, αλλά το κλειδί είναι η συνέπεια.

Διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Αν και οι δύο πρακτικές είναι παρόμοιες, υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Ο διαλογισμός είναι περισσότερο μια σωματική διαδικασία που χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης. Αν και η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει επίσης τον έλεγχο της αναπνοής, πρόκειται για μια πιο ρευστή διαδικασία, καθώς προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να αναπτύξετε την επίγνωση.

Ανεξάρτητα από το τι θα επιλέξετε—διαλογισμό ή ενσυνειδητότητα—και οι δύο τεχνικές πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης της μνήμης και της χωρικής μνήμης εργασίας (της ικανότητας συγκράτησης και επεξεργασίας πληροφοριών και της αποφυγής της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία).

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D σχετίζεται με δεκάδες λειτουργίες σε όλο το σώμα και μια έλλειψη μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε έντονα προβλήματα υγείας. Όσον αφορά στη συγκέντρωση, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, η οποία επιδεινώνεται καθώς γερνάμε.

Ευτυχώς, η συμπλήρωση των επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα είναι απλή. Η πιο άμεση μέθοδος απαιτεί να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω (με ασφάλεια, φυσικά). Το σώμα μας χρησιμοποιεί το φυσικό φως του ήλιου για να παράγει βιταμίνη D και αυτό είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, εάν ζείτε κάπου όπου το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για να περνάτε χρόνο έξω, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε λιπαρά ψάρια, κόκκινο κρέας, αυγά ή ειδικά διαμορφωμένα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Πώς να βελτιώσετε τη συγκέντρωση

Πώς να βελτιώσετε τη συγκέντρωση

Η δεύτερη στάση στο ταξίδι μας προς τη βελτιωμένη εστίαση είναι η συγκέντρωση. Η συγκέντρωση παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά μπορούμε να εστιάζουμε, ειδικά όταν έχουμε μια προθεσμία στη δουλειά ή βρισκόμαστε στη μέση μιας εξέτασης.

Εκπαίδευση μυαλού

Για να βελτιώσετε τη "νοητική προσπάθεια" που καταβάλλετε για μια εργασία, θα πρέπει να σκεφτείτε τη συγκέντρωση ως έναν μυ. Και όπως ισχύει με όλους τους μυς, μπορείτε να εξασκηθείτε στη συγκέντρωση για να γίνει ισχυρότερη και να διαρκέσει περισσότερο.

Ένας διασκεδαστικός και απλός τρόπος για να βελτιώσετε τη συγκέντρωση είναι επιλέγοντας παιχνίδια που απαιτούν σύνθετη σκέψη, όπως sudoku, σκάκι και παιχνίδια μνήμης. Αυτά τα είδη δραστηριοτήτων κάνουν θαύματα για την προσοχή μας και είναι κατάλληλα για παιδιά και ενήλικες.

Διατροφή και συμπληρώματα

Εάν χρειάζεστε μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στη συγκέντρωση, ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν. Η καφεΐνη είναι η πιο κοινή επιλογή, αλλά τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Κ, εκχύλισμα σπόρου γκουαρανά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Πριν επιλέξετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, πρέπει να αναλογιστείτε τα οφέλη σε σχέση με τον τρόπο ζωής σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πώς να βελτιώσετε τον χρόνο αντίδρασης

Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας για την εστίαση είναι ο χρόνος αντίδρασης. Η βελτίωση του χρόνου αντίδρασης καθιστά ευκολότερο για εμάς να εναλλάσσουμε τις εργασίες σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος περισπασμός, υποστηρίζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε επί τόπου και βελτιώνει την απόδοσή μας σε παιχνίδια ή αθλήματα.

Τεχνικές προθέρμανσης

Οι γρήγορες αντιδράσεις βασίζονται τόσο στη νοητική όσο και στη σωματική ταχύτητα. Η προθέρμανση είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αντιδράσεών μας για έναν απλό λόγο, που δεν είναι άλλος από τη θερμότητα. Η θερμότητα επιτρέπει στα άτομα να κινούνται γρηγορότερα, οδηγώντας σε ταχύτερους χρόνους αντίδρασης των κυττάρων.

Ξεκινήστε κουνώντας τα χέρια σας, μιμούμενοι τις κινήσεις που σκοπεύετε να κάνετε ή μπορείτε να τα ζεστάνετε κρατώντας ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Ακούγεται αρκετά απλό, αλλά αν προσπαθήσετε ποτέ να κάνετε μια εργασία με τα χέρια σας που απαιτεί λεπτές κινήσεις και ακρίβεια όταν είναι κρύα, θα καταλάβετε πόση επίδραση έχει η θερμότητα.

Εξάσκηση

Η βελτίωση του χρόνου αντίδρασης καταλήγει τελικά στην εξάσκηση, καθώς δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για γρήγορες αντιδράσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει απλώς να εξασκείτε τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά.

Η απόκρισή μας είναι τόσο σωματική, όσο και νοητική, οπότε προσπαθήστε να εκθέτετε τον εαυτό σας σε διάφορα ερεθίσματα. Η αντιμετώπιση νέων ή μοναδικών καταστάσεων θα βοηθήσει με τους χρόνους νοητικής αντίδρασης, αυξάνοντας αργά την ικανότητά σας να ενεργείτε γρήγορα σε κάθε ερέθισμα.

Μπορεί το CBD να σας βοηθήσει να εστιάσετε;

Μπορεί το CBD να σας βοηθήσει να εστιάσετε;

Τα συμπληρώματα είναι μια συχνή επιλογή για τη βελτίωση της εστίασης, αλλά δεδομένων των επιλογών που υπάρχουν στην αγορά, τι μπορεί να κάνει το CBD για να βοηθήσει;

Πρώτον, ας δούμε γρήγορα τι είναι το CBD και πώς επηρεάζει το σώμα. Το CBD εξάγεται από τη βιομηχανική κάνναβη και είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται συνήθως ως έλαιο. Δεν προσφέρει κάποιου είδους ευφορία και γίνεται καλά ανεκτό από τους ανθρώπους, αλλά η έλλειψη τοξικότητας είναι το πιο σημαντικό του πλεονέκτημα. Αυτό που κάνει το CBD να ξεχωρίζει είναι η ευρεία επιρροή του στο μυαλό και στο σώμα.

Το CBD αλληλεπιδρά με ειδικούς υποδοχείς που βρίσκονται σε όλο το σώμα μας, προκαλώντας βιολογικές αλλαγές που συμβάλλουν στην ομοιοστατική ισορροπία. Για να εστιάζουμε σωστά, χρειαζόμαστε ένα σώμα που να ανταποκρίνεται σε όλα τα επίπεδα. Υπό αυτήν την έννοια, το CBD θα μπορούσε να προσφέρει την πολυπόθητη ώθηση που χρειάζεστε.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του CBD στην εστίαση δεν είναι τόσο άμεσος όσο ακούγεται. Αντίθετα, το μόριο φαίνεται να υποστηρίζει το σώμα συνολικά, αντί να ενισχύει περιοχές που συνδέονται ειδικά με την εστίαση. Ευτυχώς, το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε επηρεάζει την ικανότητά μας να εστιάζουμε. Με τον τρόπο αυτό, η επίδραση του CBD στη διάθεση, στον πόνο, στην όρεξη και στον ύπνο θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της εστίασης.

Μπορεί το CBD να βελτιώσει τη μνήμη;

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο, καθιστώντας δύσκολο για τους ερευνητές να δώσουν μια οριστική απάντηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του CBD. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από προκλινικές μελέτες και έρευνες σε ζωικά μοντέλα.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μελετών τείνουν να καταλήγουν προς τον ίδιο μηχανισμό, δηλαδή τη νευρογένεση. Το CBD πιστεύεται ότι προάγει τη νευρογένεση, το μέσο ανάπτυξης των νευρώνων του σώματός μας. Ενώ είναι αλήθεια ότι η νευρογένεση εμφανίζεται φυσικά, η διαδικασία μειώνεται καθώς γερνάμε και κάθε ενίσχυσή της συνοδεύεται από σημαντικά οφέλη. Η έλλειψη νέων νευρώνων αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και τα ελλείμματα στην κοινωνική μνήμη.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο εξελιγμένη είναι η λειτουργία του εγκεφάλου μας—και ειδικά η μνήμη—υπάρχουν ακόμα πολλές μεταβλητές που πρέπει να εξεταστούν. Ευτυχώς, η έρευνα συνεχίζεται, με πολλούς επιστήμονες να επικεντρώνονται στο πώς το CBD μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των γνωστικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η εγκεφαλική ισχαιμία.

Συμπέρασμα: η βελτίωση της νοητικής απόδοσης σχετίζεται με την ισορροπία

η βελτίωση της νοητικής απόδοσης σχετίζεται με την ισορροπία

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για τη βελτίωση της νοητικής απόδοσης, είτε πρόκειται για τη συγκέντρωση, τη μνήμη ή τις αντιδράσεις. Το να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε μια εργασία είναι μια ικανότητα από μόνη της, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί άμεσα από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Παρόλο που η συμβουλή να τρώτε σωστά, να πίνετε αρκετό νερό και να κοιμάστε καλά ακούγεται απλή, αυτά τα στοιχεία έχουν δραματικό αντίκτυπο στην ικανότητά μας να εστιάζουμε. Εάν, ωστόσο, δυσκολεύεστε να ισορροπήσετε αυτά τα τρία στοιχεία, τότε τα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην εστίαση. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν έναν ενεργό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, αλλά είναι εκεί για να σας βοηθήσουν όταν τα χρειάζεστε περισσότερο.

Το "θολωμένο" μυαλό και η έλλειψη εστίασης είναι κάπως αναπόφευκτα στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά δεν χρειάζεται να σας εμποδίζουν να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε ή να φέρνετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας. Είτε πρόκειται για ηλεκτρονικά παιχνίδια, για αθλητισμό, για τη δουλειά ή για τις σπουδές, θα υπάρχουν πάντα στιγμές που η εστίαση είναι υψίστης σημασίας. Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν τα συμπληρώματα να βελτιώσουν την εστίασή μου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;
Βραχυπρόθεσμα, ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να προσφέρουν μια μικρή ώθηση στην εστίαση, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, του χρόνου αντίδρασης και της συγκέντρωσης.
Μπορούν τα συμπληρώματα να βελτιώσουν την εστίασή μου όταν μελετώ;
Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να ενισχύσουν την εστίαση βραχυπρόθεσμα, αλλά η καλύτερη προσέγγιση είναι ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής για μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στη συγκέντρωση και στη μνήμη.
Αναζήτηση προϊόντων