About the author
Sources
Πηγές

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Δημοσιεύτηκε 5 Οκτωβρίου, 2018. [πηγή]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Δημοσιεύτηκε το 2011. [πηγή]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Δημοσιεύτηκε το 2019. [πηγή]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Δημοσιεύτηκε το 2017. [πηγή]

Back

Τι Προσφέρει η Ρίγανη στον Οργανισμό;

Η ρίγανη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέλη της οικογένειας της μέντας και είναι ένα από τα βασικά βότανα σε πολλά πιάτα παγκοσμίως. Πέρα από τη γευστική συμβολή της ρίγανης σε αγαπημένες συνταγές, διαθέτει και πλήθος οφελών σε επίπεδο ευεξίας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για την επίδραση του συγκεκριμένου βοτάνου στην υγεία.

Τι είναι η ρίγανη;

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τη ρίγανη ως ένα απλό και νόστιμο βότανο που βρίσκεται στα ντουλάπια των κουζινών σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η αξία του συγκεκριμένου βοτάνου δεν βασίζεται μόνο στη διακόσμηση των πιάτων στην ισπανική, ιταλική και γαλλική κουζίνα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να υποστηρίξει διάφορες ανάγκες ευεξίας χάρη στην ποικιλία αντιοξειδωτικων, βιταμινών, μετάλλων και τερπενίων που περιέχει.

Ωστόσο, πριν εμβαθύνουμε στα πιθανά οφέλη της ρίγανης για την υγεία, θα γίνει αναφορά σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του φυτού που αφορούν στην εμφάνισή του, στο πού ευδοκιμεί και στις διάφορες διαθέσιμες ποικιλίες.

Η ρίγανη (Origanum vulgare) είναι ένα πολυετές φυτό που κατάγεται από την οικογένεια της μέντας, το οποίο αναπτύσσεται εγγενώς σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου. Μετά την καλλιέργεια του, μπορεί να μοιάζει με απλές χακί νιφάδες, αλλά στην άγρια φύση αναπτύσσει έντονα μοβ άνθη. Επιπλέον, ορισμένα είδη ρίγανης καλλιεργούνται αποκλειστικά και μόνο για να δώσουν χρώμα και ζωντάνια σε υπαίθριους κήπους.

Μάλιστα, το φυτό είχε ιδιαίτερη θέση, ιστορικά, στα πλαίσια του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού, καθώς συνέδεαν τη ρίγανη με τη χαρά και την ευτυχία. Αφού διαβάσετε παρακάτω για τα πολλαπλά οφέλη του βοτάνου στην ευεξία, ίσως δικαιολογήσετε κι εσείς αυτόν τον συμβολισμό.

Από πού προέρχεται η ρίγανη;

Αναφέραμε προηγουμένως ότι η ρίγανη φυτρώνει εγγενώς σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αλλά αυτό δεν ίσχυε ανέκαθεν. Το φυτό προήλθε από τη Μεσόγειο, ευνοημένο από την άφθονη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε ψυχρότερα κλίματα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει η συγκομιδή να γίνεται πριν από την άφιξη του χειμώνα.

Η ρίγανη έχει και άλλη ονομασία—άγρια ή γλυκιά μαντζουράνα. Ωστόσο, αυτό αποτελεί συχνή πηγή σύγχυσης, καθώς η μαντζουράνα είναι το όνομα ενός άλλου βοτάνου. Η μαντζουράνα είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ρίγανη και δεν περιέχει το ίδιο μείγμα τερπενίων. Οπότε, ενώ αυτά τα δύο βότανα είναι συγγενικά και συνδέονται με την οικογένεια της μέντας, στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετικά φυτά. Απλά να θυμάστε ότι σε καταστήματα, μπορείτε να βρείτε το βότανο αυτό είτε με την επίσημη ονομασία του (ρίγανη), είτε ως γλυκιά μαντζουράνα.

Ποια είναι τα οφέλη της ρίγανης;

Η ρίγανη οφείλει τη θετική επίδρασή της στην ανθρώπινη υγεία στο ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και τερπενίων που συνθέτουν τη χημική της δομή. Παρακάτω παρατίθεται μια συνοπτική παρουσίαση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που υποστηρίζει τη σημαντική επίδρασή της.

Αντιβακτηριακή δράση

Αρχικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε με δύο μελέτες, οι οποίες μαρτυρούν την πολλά υποσχόμενη αντιβακτηριακή της δράση. Μια έρευνα του 2018 εξέτασε τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του ελαίου ρίγανης κατά διαφόρων λοιμώξεων προερχόμενων από τραύματα.[1] Μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες εφαρμογής, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σύνδεση μεταξύ της δράσης του ελαίου ρίγανης και του μειωμένου βακτηριακού φορτίου.

Τα αποτελέσματα αυτά φαίνεται να συμβαδίζουν με αυτά μιας παρόμοιας μελέτης που δημοσιεύθηκε μερικά χρόνια νωρίτερα στο Foodborne Pathogens and Disease.[2] Δύο από τα κύρια συστατικά της ρίγανης (η καρβακρόλη και η θυμόλη) παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση κατά του Staphylococcus aureus, ενός ιδιαίτερα επιθετικού βακτηρίου.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Η ρίγανη διαθέτει ένα πλούσιο μείγμα φυσικών ενώσεων που αλληλεπιδρούν με διάφορες βιολογικές λειτουργίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Στο πλαίσιο μιας ανασκόπησης του 2019, σημειώθηκε ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να βοηθούν στην καταστολή της φλεγμονής στο εσωτερικό του γαστρεντερικού σωλήνα των ποντικιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ελεγχόμενης μελέτης στην οποία χρησιμοποιήθηκε 0.2% έλαιο θυμαριού και 0.1% έλαιο ρίγανης.[3]

Αντιοξειδωτική δράση

Μια μελέτη, αποτέλεσμα συνεργασίας Κινέζων ερευνητών, επιχείρησε να περιγράψει την αντιοξειδωτική επίδραση των διαφόρων αιθέριων ελαίων που περιέχει η ρίγανη.[4] Τα αποτελέσματα έδειξαν μια ελπιδοφόρα σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του O. vulgare L. και της μείωσης των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι συγκεκριμένα η καρβακρόλη και η θυμόλη, έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή.

Παρενέργειες της ρίγανης

Η αξιοποίηση της ρίγανης, για την τόνωση της ευεξίας, συνήθως γίνεται με δύο τρόπους: μέσω της κατανάλωσης από το στόμα και μέσω τοπικής εφαρμογής. Ευτυχώς, ο πρώτος τρόπος αξιοποίησης της ρίγανης φαίνεται να μην έχει αξιοσημείωτες παρενέργειες, καθώς συνήθως καταναλώνεται μικρή ποσότητα του βοτάνου μαζί με άλλα τρόφιμα.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι ακόμη υπό διερεύνηση το κατά πόσο είναι απόλυτα ασφαλής η κατανάλωση ρίγανης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αξιοποιήσετε την ορθή κρίση σας και εάν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες (πόνος στο στομάχι, ναυτία, κόπωση), τότε διακόψτε αμέσως τη χρήση.

Όσον αφορά στην τοπική εφαρμογή, το θέμα της χαμηλής τοξικότητας της ρίγανης είναι επίσης υπό διερεύνηση. Συνιστάται να εφαρμόζετε πρώτα μια μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου σε μια περιοχή του δέρματος που δεν παρουσιάζει ευαισθησία. Εφόσον δεν προκύψουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες.

Βασικά συμπεράσματα

Με βάση τα παραπάνω, αναδεικνύονται οι πιθανές δυνατότητες που έχει η ρίγανη, όσον αφορά στην ενίσχυση της συνολικής ευεξίας, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι μια απλή γαρνιτούρα. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη γίνονται αντιληπτές οι δυνατότητες αυτού του πολυετούς βοτάνου, αλλά αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τις αντιβακτηριακές του ιδιότητες και το πλούσιο μείγμα των φυτοχημικών του ουσιών.

Όπως για οποιοδήποτε ευεργετικό φυτό ή τρόφιμο, έτσι και για τη ρίγανη, μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι η ιδανικότερη. Δεν χρειάζεται να αποτελεί προσθήκη σε κάθε πιάτο, αλλά σίγουρα κάποιες συνταγές θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την ευχάριστη και μυρωδάτη γεύση της.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βιταμίνη Κ και τα άλλα βασικά μέταλλα και τερπένια της ρίγανης μπορούν να συμβάλλουν σ' έναν ισορροπημένο και ικανοποιητικό τρόπο ζωής. Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η γεύση της, τα καλά νέα είναι ότι θα βρείτε τα κύρια συστατικά της ρίγανης σε δημοφιλή συμπληρώματα, όπως η δική μας φόρμουλα Ενίσχυσης του Ανοσοποιητικού με CBD.

Για να επωφεληθείτε από την εντυπωσιακή επίδραση φυσικών ουσιών, μπορείτε να περιηγηθείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Cibdol που διαθέτει μια ποικιλία συμπληρωμάτων υψηλής ποιότητας. Για να μάθετε περισσότερα για τα αιθέρια έλαια και τα φυτοχημικά, επισκεφθείτε την ολοκληρωμένη μας Εγκυκλοπαίδεια CBD.

Πηγές

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Δημοσιεύτηκε 5 Οκτωβρίου, 2018. [πηγή]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Δημοσιεύτηκε το 2011. [πηγή]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Δημοσιεύτηκε το 2019. [πηγή]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Δημοσιεύτηκε το 2017. [πηγή]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Έχοντας πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στη συγγραφή κειμένων για το CBD και τα κανναβινοειδή, ο Luke είναι ένας καθιερωμένος δημοσιογράφος που εργάζεται ως ο κύριος συγγραφέας της Cibdol, ενώ παράλληλα ασχολείται και με άλλες δημοσιεύσεις που αφορούν στα κανναβινοειδή. Δεσμευμένος να παρουσιάζει πάντα πραγματικό κι απολύτως τεκμηριωμένο περιεχόμενο, το ενδιαφέρον του για το CBD εκτείνεται επίσης στη φυσική κατάσταση, τη διατροφή και την πρόληψη ασθενειών.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Έχοντας πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στη συγγραφή κειμένων για το CBD και τα κανναβινοειδή, ο Luke είναι ένας καθιερωμένος δημοσιογράφος που εργάζεται ως ο κύριος συγγραφέας της Cibdol, ενώ παράλληλα ασχολείται και με άλλες δημοσιεύσεις που αφορούν στα κανναβινοειδή. Δεσμευμένος να παρουσιάζει πάντα πραγματικό κι απολύτως τεκμηριωμένο περιεχόμενο, το ενδιαφέρον του για το CBD εκτείνεται επίσης στη φυσική κατάσταση, τη διατροφή και την πρόληψη ασθενειών.
Πηγές

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Δημοσιεύτηκε 5 Οκτωβρίου, 2018. [πηγή]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Δημοσιεύτηκε το 2011. [πηγή]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Δημοσιεύτηκε το 2019. [πηγή]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Δημοσιεύτηκε το 2017. [πηγή]

Αναζήτηση προϊόντων