Τι Είναι Το Λιμονένιο;

Τι Είναι Το Λιμονένιο;

Το λιμονένιο είναι ένα τερπένιο το οποίο εμφανίζεται και με τις ονομασίες ᴅ-λιμονένιο και ʟ-λιμονένιο. Τα τερπένια είναι αρωματικές χημικές ενώσεις που συναντώνται σε εκατοντάδες φαγητά και φυτά (συμπεριλαμβανομένου του φυτού Cannabis Sativa). Το ᴅ-λιμονένιο είναι ένα από τα πιο κοινά τερπένια στη φύση λόγω της παρουσίας του στα έλαια των εσπεριδοειδών. Όταν απομονώνεται χρησιμοποιείται για την παραγωγή αρωμάτων, καθαριστικών και ως γευστικός παράγοντας σε αρκετά τρόφιμα.

Άρωμα

Το ᴅ-λιμονένιο έχει χαρακτηριστική πορτοκαλένια μυρωδιά, ενώ το ʟ-λιμονένιο προσφέρει ένα άρωμα που παραπέμπει σε κωνοφόρα δέντρα και τουρπεντίνη (νέφτι).

Επίσης συναντάται στα παρακάτω

Πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ και στον κέδρο.

Σχετικές έρευνες

Παρά τη σχετική σταθερότητα αυτής της χημικής ένωσης, οι έρευνες γύρω από το λιμονένιο είναι αρκετά περιορισμένες. Υποστηρίζεται πως μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Το Τμήμα Φαρμακευτικής Χημείας και Φυσικών Προϊόντων στο Ισραήλ πραγματοποίησε μια έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα χρησιμοποιώντας έλαια από εσπεριδοειδή το 2006. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως "ένα μείγμα ελαίου εσπεριδοειδών και MgCl₂ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντιβακτηριακό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο (Mizrahi, Shapira, Domb, & Houri-Haddad, 2006).

Τι Είναι Το Λιμονένιο;

Μια δεύτερη έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα, η οποία δημοσιεύτηκε από το Journal of Oleo Science, ανακάλυψε πως το λιμονένιο μπορεί να περιορίσει τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες. Αν και αυτές είναι απαραίτητο κομμάτι της αντίδρασης του σώματος, η συσσώρευση τους μπορεί να οδηγήσει σε χρονιές φλεγμονές. Ο ερευνητής ανέφερε πως "το ᴅ-λιμονένιο μπορεί να είναι σημαντικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας" (Yoon, Lee, & Hyun, 2010).

Ακολουθώντας τους ισχυρισμούς ερευνών που δηλώνουν πως το ᴅ-λιμονένιο επηρεάζει την ποσότητα των λιπαρών που κατακρατά το συκώτι, ερευνητές στην Κίνα μελέτησαν τη χημική ουσία χρησιμοποιώντας μοντέλα ζώων με παχυσαρκία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το λιμονένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διατροφικό συμπλήρωμα "αποτρέποντας ορισμένες μεταβολικές παθήσεις" (Jing et al., 2013).

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 από το επιστημονικό περιοδικό Experimental and Therapeutic Medicine παρατήρησε το αντίκτυπο που μπορεί να έχει το ᴅ-λιμονένιο σε αρουραίους που ήταν επιρρεπείς σε εγκεφαλικό και είχαν υπέρταση" (SHRsp). Το ᴅ-λιμονένιο φάνηκε πως μειώνει τη συστολική πίεση του αίματος στους αρουραίους με SHRPsp που έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικό, ενώ ταυτόχρονα προστάτευε τον εγκέφαλο από προβλήματα σχετικά με την μνήμη και την νοητική λειτουργία (Wang, Li, & Shen, 2017).

Ασφάλεια και παρενέργειες

Το λιμονένιο έχει εγκριθεί ως ένα ασφαλές πρόσθετο σε τρόφιμα από την Food and Drug Administration (FDA), από το 1994. Όταν μελετήθηκε η τοξικότητα της ουσίας, οι ερευνητές δήλωσαν πως "έχει σχετικά χαμηλή τοξικότητα όταν καταναλώνεται από το στόμα". Η μόνη παρενέργεια που έχει καταγραφεί είναι ο ερεθισμός του δέρματος μετά από τη χρήση ορισμένων σαμπουάν, κρεμών και σπρέι, τα οποία περιείχαν λιμονένιο.

Αναζήτηση προϊόντων