Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Τι Είναι Το CBDV (Κανναβιδιβαρίνη);

Τι Είναι Το CBDV (Κανναβιδιβαρίνη);

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία γύρω από το CBDV, το πρόδρομο μόριο του CBD. Ακολουθεί μια σύνοψη των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη μελέτη των πιθανών επιδράσεων του και το νομικό καθεστώς γύρω από αυτό.

Τι είναι το CBDV;

Το CBDV είναι το αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης του CBGA με ορισμένα ένζυμα. Η κανναβιδιβαρίνη είναι επίσης το πρόδρομο μόριο του CBD, καθώς το κανναβινοειδές σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποκαρβοξυλιωθεί. Όπως και το CBD, έτσι και το CBDV, δεν προκαλεί κάποιου είδους ευφορία, καθιστώντας το έναν εξαιρετικό υποψήφιο για ιατρικές έρευνες. Επίσης, τα επίπεδα CBDV φαίνονται να είναι υψηλότερα σε ορισμένα υποείδη κάνναβης (γηγενείς ποικιλίες).

Παρενέργειες

Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες που να σχετίζονται με τη χρήση του CBDV από ανθρώπους. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν αυτές που προκαλούνται και από τη χρήση του CBD, όπως η ξηροστομία και η χαμηλή αρτηριακή πίεση .

Σύνοψη του CBDV

• Πρόδρομος του CBD
• Υψηλά επίπεδα του CBDV συναντώνται σε ορισμένες ποικιλίες C. indica
• Φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό αντισπασμωδικό
• Μη-ψυχοτρόπο
• Ανακαλύφθηκε από τον Dr. L. Vollner, το 1969
• Επηρεάζει τους υποδοχείς TRPV1 στο κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα

Σχετικές έρευνες

Τι Είναι Το CBDV (Κανναβιδιβαρίνη);

Όπως άλλα κανναβινοειδή, έτσι και το CBDV έχει περιορισμένο αριθμό ερευνών γύρω από αυτό. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί η κανναβιδιβαρίνη και αφετέρου στο ισχύον νομικό καθεστώς γύρω από τα κανναβινοειδή.

Παρόλ' αυτά το 2014, η GW Pharmaceuticals ολοκλήρωσε την πρώτη φάση μιας κλινικής δοκιμής για τη χρήση των κανναβινοειδών ως θεραπεία σε ενήλικες ασθενείς με επιληψία. Στόχος τους ήταν να παράγουν ένα εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν χρησιμοποιώντας το CBDV (GPW42006), είτε μεμονωμένα, είτε μαζί με άλλες αντι-επιληπτικές ουσίες.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019 και δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology μελέτησε τις επιδράσεις διάφορων κανναβινοειδών σε ζώα που έπασχαν από Μυϊκή Δυστροφία Duchenne (DMD). Μερικά από τα συμπτώματα του DMD είναι η μυϊκή αδυναμία, η δυσκολία της διατήρησης του σώματος σε όρθια στάση και η απώλεια μυϊκής μάζας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το CBD και το CBDV "απέτρεψαν την απώλεια της κινητικής δραστηριότητας, μείωσαν την φλεγμονή και επανέφεραν την αυτοφαγία", ενώ επίσης φάνηκε να μπορούν να ενισχύσουν την ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων και τη δημιουργία νέων.

Μια συνεργατική έρευνα μεταξύ του Albert Einstein College of Medicine και της GW Pharmaceuticals δοκίμασε το CBDV σε παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Η θεραπεία αυτή συγκρίθηκε με μια placebo αγωγή ως μέρος μια ελεγχόμενης, διπλά-τυφλής και τυχαιοποιημένης μελέτης. Η δοκιμή έδειξε πως "το CBDV όχι μόνο φαίνεται να μπορεί να δράσει ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το ASD, αλλά μπορεί και να επηρεάσει και πολλούς μηχανισμούς που δυσλειτουργούν λόγω του ASD."

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο British Journal of Pharmacology εξέτασε κατά πόσο το THCV και το CBDV μπορούν να μειώσουν τη ναυτία που προκαλείται από υψηλά επίπεδα τοξινών σε ζώα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως και τα δύο κανναβινοειδή μπορούν να καταστείλουν τη ναυτία, λόγω της επιρροής που ασκούν στους υποδοχείς CB1. Επιπλέον, το CBDV και το THCV λειτούργησαν ως αντίστροφοι αγωνιστές, πράγμα που σημαίνει πως η προσκόλληση τους στους υποδοχείς CB1 δεν προκάλεσε τις παρενέργειες που συνήθως σχετίζονται με την ενεργοποίηση τους.

Δύο ξεχωριστές έρευνες, η μία στο Journal of Psychopharmacology (2019) και η δεύτερη στο Neuropharmacology (2018) μελέτησαν την επίδραση του CBDV σε ζώα που έπασχαν από το Σύνδρομο Rett (RTT). Και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στην κοινωνικότητα, στη γενικότερη υγεία, στο βάρος του εγκεφάλου και στα επίπεδα GPR55 στον ιππόκαμπο (το τμήμα του εγκεφάλου που ευθύνεται για τα συναισθήματα και τη μνήμη).

Ωστόσο, τα αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2019 έδειξαν πως "οι επιδράσεις είναι μόνο παροδικές" και επομένως χρειάζεται περισσότερη έρευνα ώστε να κατανοήσουμε πλήρως πώς μπορεί να συμβάλλει το CBDV στη μακροχρόνια καθυστέρηση των νευρολογικών διαταραχών.

Νομικό καθεστώς του CBDV

Η κανναβιδιβαρίνη δεν περιλαμβάνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τις Ψυχοτρόπες Ουσίες. Αν και αυτό το κανναβινοειδές θεωρείται νόμιμο, η παρουσία του κυρίως σε γηγενείς ποικιλίες C. indica, καθιστά την απομόνωση του σε μεγάλες ποσότητες αρκετά δύσκολη, λόγω των σχετικών νομικών περιορισμών.

Αναζήτηση προϊόντων