Δεν στέλνουμε στη διεύθυνσή σας!
Λόγω της νομοθεσίας και των κανονισμών της χώρας σας, δεν επιτρέπεται να στείλουμε στην τρέχουσα τοποθεσία σας. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις παρακαλώ Επικοινωνήστε μαζί μαςΕίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε
Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα ή το περιεχόμενό μας; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usNo products
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usΤα φλαβονοειδή μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των φυτοχημικών μέσα στη βιομηχανική κάνναβη, αλλά αυτό δεν τα καθιστά λιγότερο σημαντικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις πολύχρωμες ενώσεις.
Περιεχόμενα:
Ρίχνοντας μια ματιά στον διάδρομο με τα φρούτα και τα λαχανικά στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας, θα διαπιστώσετε ότι το πρώτο πράγμα που θα σας τραβήξει την προσοχή, πιθανότατα, θα είναι η εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων των φρούτων και των λαχανικών. Οι κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα κρεμμύδια, τα βατόμουρα και τα σταφύλια, όλα οφείλουν τα έντονα χρώματα τους σε μια οικογένεια χημικών ενώσεων και συγκεκριμένα στα φλαβονοειδή!
Τα φλαβονοειδή είναι μικροσκοπικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο εξωτερικό περίβλημα των φρούτων, των λαχανικών και των φυτών. Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό φλαβονοειδές, το οποίο βοηθά στην προσέλκυση επικονιαστών, φιλτράρει το υπεριώδες φως ή προστατεύει από ασθένειες.
Για καλή μας τύχη, οι προστατευτικές ιδιότητες των φλαβονοειδών δεν περιορίζονται μόνο στα φυτά και στα τρόφιμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όταν οι ενώσεις αυτές καταναλώνονται, παρουσιάζουν ορισμένες εντυπωσιακές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πριν γίνει αναφορά στις επιδράσεις των φλαβονοειδών στην ανθρώπινη φυσιολογία, θα ήταν χρήσιμη μια σύντομη αναφορά στο πού ακριβώς βρίσκονται οι ενώσεις αυτές.
Για την ακρίβεια, ο όρος "φλαβονοειδή" αναφέρεται σε μια ευρύτερη ομάδα, η οποία διακρίνεται σε τέσσερις βασικές υποομάδες: στα φλαβονοειδή, στα ισοφλαβονοειδή, στα νεοφλαβονοειδή και στις ανθοκυανίνες. Ωστόσο, για λόγους συντομίας, ο γενικός όρος ''φλαβονοειδή'' χρησιμοποιείται πιο συχνά, περιλαμβάνοντας και τις υπόλοιπες υποομάδες. Η μόνη σημαντική διάκριση που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία φλαβονοειδών που εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στην οικογένεια Cannabis sativa—οι φλαβίνες κάνναβης. Θα αναφερθούμε σε αυτές πιο διεξοδικά στη συνέχεια.
Μην σας αποθαρρύνει η σκέψη ότι πρέπει να συγκρατήσετε στη μνήμη σας 6.000 διαφορετικά φλαβονοειδή και τις τέσσερις διαφορετικές υποκατηγορίες τους. Οι ερευνητές άρχισαν μόλις πρόσφατα να εξετάζουν κάθε κατηγορία ξεχωριστά.
Προς το παρόν, αρκεί να επισημάνουμε κάποια βασικά φλαβονοειδή, πολλά από τα οποία υπάρχουν σε γνωστά τρόφιμα, ποτά και φυτά.
• Απιγενίνη
Η απιγενίνη αποτελεί πάνω από το 68% του συνόλου των φλαβονοειδών στο φυτό του χαμομηλιού. Άλλες γνωστές πηγές απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και φυσικά το τσάι χαμομηλιού.
• Φλαβίνες κάνναβης A, B, C
Όπως προαναφέρθηκε, οι φλαβίνες κάνναβης αποτελούν μια συγκεκριμένη κατηγορία φλαβονοειδών που υπάρχουν αποκλειστικά στην οικογένεια Cannabis sativa. Οι φλαβίνες κάνναβης A και B ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1980, ενώ η φλαβίνη κάνναβης C απομονώθηκε μόλις το 2008.
• Καμφερόλη
Μπορεί να μη γνωρίζετε το όνομα αυτού του φλαβονοειδούς, αλλά παρόλα αυτά το καταναλώνετε συχνά! Πλούσιες πηγές καμφερόλης είναι τα μήλα, τα σταφύλια, το πράσινο τσάι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το φυτό αλόης βέρα.
• Κουερσετίνη
Συνήθως συναντάται σε λαχανικά, δημητριακά και κόκκινα κρεμμύδια. Η πικρή γεύση της κουερσετίνης την καθιστά δημοφιλή προσθήκη σε συμπληρώματα διατροφής και ποτά.
Με πάνω από 6.000 φλαβονοειδή, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για το πως αλληλοεπιδρά το καθένα ξεχωριστά με το ανθρώπινο σώμα και τι αποτελέσματα φέρνει αυτή η αλληλεπίδραση. Πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη το φαινόμενο της συνέργειας, ένα ισχυρό φαινόμενο στα πλαίσια του οποίου οι ενώσεις της κάνναβης συνεργάζονται για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων τους. Φυσικά, όσο μεγαλύτερο είναι το εκάστοτε μόριο, τόσο πιο έντονο είναι το αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κανναβινοειδή και τα τερπένια έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πλαίσια του φαινομένου της συνέργειας.
Παρόλα αυτά, ο ρόλος των φλαβονοειδών είναι εξίσου σημαντικός στο πλαίσιο του φαινομένου της συνέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη τον ενισχυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα φλαβονοειδή για την ευημερία μας και τη μη-τοξική τους φύση, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η συμπερίληψη τους σε ένα πρόγραμμά ευημερίας, μπορεί να αποδειχθεί μόνο ωφέλιμη.
Ας ξεκινήσουμε επισημαίνοντας ότι τα φλαβονοειδή δεν είναι καθόλου βλαβερά. Η φύση έχει ορίσει την παρουσία τους σε φρούτα και λαχανικά, η οποία συμβάλλει στην θρεπτική τους αξία. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών επιδρά θετικά στην ευημερία μας.
Όσον αφορά στο πόσο ευεργετικά είναι, αυτό είναι ένα θέμα που βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Αυτό που γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι τα φλαβονοειδή φαίνεται να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Το 2016, το περιοδικό Nutritional Science πραγματοποίησε μια εκτενή ανασκόπηση[1] σχετικά με τα φλαβονοειδή. Στην τελική έκθεση υποστηρίζεται ότι "τα φλαβονοειδή αποτελούν απαραίτητο συστατικό για πλήθος φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων". Η σημαντική επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό οδήγησε τους επιστήμονες στην υπόθεση ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να λειτουργήσουν ως "φάρμακο για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών". Ωστόσο, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες, έτσι ώστε να ανακαλυφθεί το πλήρες δυναμικό των φλαβονοειδών.
Ένας κόσμος χωρίς χρώμα θα ήταν ένας πραγματικά πολύ ουδέτερος κόσμος. Η απουσία, ωστόσο, των φλαβονοειδών από τα φυτά και τα τρόφιμα θα ήταν ακόμα πιο καταστροφική. Τα φλαβονοειδή, πέρα από τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στο πλαίσιο του φαινομένου της συνέργειας, έχουν επιπλέον ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ευτυχώς, διεξάγονται συνεχώς μελέτες για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών συγκεκριμένων φλαβονοειδών. Ήδη γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο πολλά από τα φλαβονοειδή που προαναφέρθηκαν μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα, αλλά δεδομένου του τεράστιου αριθμού των φλαβονοειδών, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να ανακαλυφθούν. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το κενό στην επιστημονική γνώση, ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή τη σύντομη αναφορά στα φλαβονοειδή, έχει γίνει κατανοητή η σημασία της συμπερίληψης αυτών των οργανικών ενώσεων στην καθημερινή μας διατροφή (καθώς και στα έλαια CBD πλήρους φάσματος).
Αν θέλετε να επωφεληθείτε κι εσείς από τις ευεργετικές ιδιότητες του φαινομένου της συνέργειας, μπορείτε να φτάσετε λίγο πιο κοντά στον στόχο σας μέσα από μια περιήγηση στο κατάστημα της Cibdol, όπου θα βρείτε μια ποικιλία ελαίων πλήρους φάσματος, καψουλών και συμπληρωμάτων CBD. Εναλλακτικά, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διαφορετικούς τύπους φλαβονοειδών και την προέλευσή τους, μπορείτε να ανατρέξτε στην Εγκυκλοπαίδεια CBD για μια λεπτομερή αναφορά.
[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [πηγή]
[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [πηγή]