Δεν στέλνουμε στη διεύθυνσή σας!
Λόγω της νομοθεσίας και των κανονισμών της χώρας σας, δεν επιτρέπεται να στείλουμε στην τρέχουσα τοποθεσία σας. Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις παρακαλώ Επικοινωνήστε μαζί μαςΕίμαστε εδώ για να βοηθήσουμε
Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα προϊόντα ή το περιεχόμενό μας; Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usNo products
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usΟι φλαβονόλες είναι φυτοχημικά στοιχεία, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών. Βρίσκονται σε αφθονία στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ το χρώμα τους επηρεάζεται από την έκθεση στο υπεριώδες φως. Οι φλαβονόλες είναι μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες φλαβονοειδών, αλλά η συγκέντρωση τους στα διάφορα φαγητά που συναντώνται δεν είναι σταθερή. Παράγοντες, όπως το είδος του φυτού, η εποχή, η ωριμότητα, η επεξεργασία και η προπαρασκευή που έχει υποστεί το τρόφιμο, μπορούν να επηρεάσουν τις ποσότητες των φλαβονολών που υπάρχουν στο φαγητό.
Περιεχόμενα:
Οι φλαβονόλες συνήθως έχουν μια έντονη απόχρωση κίτρινου χρώματος. Ο έντονος χρωματισμός υποδηλώνει πολλές φορές και μια μεγάλη συγκέντρωση σε φλαβονόλες.
Υπάρχουν δεκάδες είδη φλαβονολών, αλλά τα πιο κοινά είδη είναι:
• Κουερσετίνη
Κάππαρη, μούρα, κρεμμύδια και λευκές σταφίδες
• Καμφερόλη
Σπανάκι, λάχανο, σχοινόπρασο, πράσινα φασόλια
• Μυριστίνη
Μπρόκολο, ρίγανη, μάραθος, κόκκινο κρασί
• Ισοραμνετίνη
Αμύγδαλα, εστραγκόν, αχλάδια, φραγκόσυκα
Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φλαβονόλες έχουν συνδεθεί με ευεργετικά αποτελέσματα ποικίλων ειδών. Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά η επιρροή των φλαβονολών μπορεί να επεκταθεί και στη διαχείριση του σωματικού βάρους, στην αποφυγή των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην αποτροπή του καρκίνου.
Το 2016 μια έρευνα του BMJ μελέτησε την κατανάλωση φλαβονοειδών από άντρες και γυναίκες μέχρι 24 ετών. Η έρευνα έδειξε πως μια υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονόλες, φλαβονοτριόλες, ανθοκυανίνες, και πολυμερή φλαβονοειδών μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικούς βάρους στα ενήλικα άτομα.[1]
To British Journal of Cancer ανακάλυψε πως γυναίκες στην Ελλάδα με διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή είχαν "αντίστροφη συσχέτιση" με τον καρκίνο του μαστού. Οχτακόσιες είκοσι γυναίκες έλαβαν μέρος στην έρευνα, με τους ερευνητές να συμπεραίνουν πως "δεν υπήρξε κάποια σχέση του καρκίνου του μαστού με τις φλαβονόλες, τις φλαβονοτριόλες, ανθοκυανίνες και τις ισοφλαβονόλες".[2]
Το 2002, το επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition ανακάλυψε πως πολλές φλαβονόλες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από χρόνιες ασθένειες. Η κουερσετίνη έχει συσχετιστεί με "μικρότερη θνησιμότητα σε ισχαιμικές, καρδιακές παθήσεις" και "λιγότερες περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα". Η καμφερόλη, από την άλλη, μπορεί να μειώσει "τις πιθανότητες εγκεφαλοαγγειακών παθήσεων", ενώ άντρες με δίαιτες που είναι πλούσιες σε μυριστίνη εμφανίζουν "χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη".[3]
Η σταθερή κατανάλωση φλαβονοειδών σε ένα διάστημα δέκα ετών πιστεύεται πως επηρεάζει θετικά την παρακμή της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Το American Journal of Epidemiology ανακάλυψε πως άνθρωποι με μεγαλύτερη κατανάλωση σε φλαβονοειδή είχαν "καλύτερη νοητική απόδοση" και "καλύτερη εξέλιξη νοητικής απόδοσης σε βάθος χρόνου". Αυτές οι παρατηρήσεις συνέχιζαν να ισχύουν ακόμα και όταν οι ερευνητές λάμβαναν υπόψιν τους τη ζωή την οποία έκανε έκανε το υποκείμενο που εξέταζαν.[4]
Αν και οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως ο οργανισμός μας έχει πολύ υψηλή ανεκτικότητα στις φλαβονόλες, έχουν παρατηρηθεί και μερικές παρενέργειες όταν γίνεται υπερβολική χρήση τους. Το 2000 μια μελέτη του Free Radical Biology & Medicine παρατήρησε πως μεγάλες δόσεις φλαβονοειδών μπορούν να δράσουν ως μεταλλαξιογόνα, οξειδωτικά στοιχεία και να αναστείλουν την παραγωγή ενζύμων όπως το κυτόχρωμα P450. Η συμβουλή των ειδικών, λοιπόν, είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση φλαβονολών σε επίπεδα που ξεπερνούν αυτά που θα λαμβάνονταν από μια τυπική χορτοφαγική δίαιτα.
[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [πηγή]
[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [πηγή]
[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [πηγή]
[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [πηγή]
[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [πηγή]
[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [πηγή]
[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [πηγή]
[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [πηγή]