Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Έχοντας πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στη συγγραφή κειμένων για το CBD και τα κανναβινοειδή, ο Luke είναι ένας καθιερωμένος δημοσιογράφος που εργάζεται ως ο κύριος συγγραφέας της Cibdol, ενώ παράλληλα ασχολείται και με άλλες δημοσιεύσεις που αφορούν στα κανναβινοειδή. Δεσμευμένος να παρουσιάζει πάντα πραγματικό κι απολύτως τεκμηριωμένο περιεχόμενο, το ενδιαφέρον του για το CBD εκτείνεται επίσης στη φυσική κατάσταση, τη διατροφή και την πρόληψη ασθενειών.
Read more.

Τι είναι οι Φλαβανόλες?

Οι φλαβανόλες είναι μια υποκατηγορία μιας μεγαλύτερης ομάδας χημικών που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή στο σύνολό τους απαντώνται σε μια μεγάλη ποικιλία ειδών και υποτίθεται[1] ότι συμβάλλουν στα οφέλη για την υγεία αυτών των ομάδων τροφίμων. Μια κατηγορία φλαβονολών, οι κατέχινες, θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιοξειδωτική και καρδιοπροστατευτική[2] δράση των δημοφιλών για τις ευεργετικές τους ικανότητες τροφίμων και ποτών.

Τα φυτά συνθέτουν τις φλαβαονόλες ως δευτερεύοντες μεταβολίτες. Δεν συμβάλλουν στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, αλλά μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα είδη να αντιμετωπίσουν το περιβαλλοντικό άγχος. Οι φλαβονόλες ενδέχεται να έχουν αντιοξειδωτικές και προστατευτικές επιδράσεις[3] στα φυτά, αν και ο ακριβής τους ρόλος παραμένει ασαφής.

Χρώμα

Σε αντίθεση με τους στενούς συγγενείς τους, τις ανθοκυανιδίνες και τις φλαβονόνες, οι φλαβονόλες είναι εντελώς άχρωμες[4]. Όταν εκχυλίζονται, σχηματίζουν ένα συμπυκνωμένο, άχρωμο υγρό.

Πού αλλού τις βρίσκουμ

Τι είναι οι Φλαβονόλες?

Οι φλαβονόλες εμφανίζονται σε διάφορα δημοφιλή φρούτα, είδη τροφίμων και ποτών. Υπάρχουν κυρίως στις φλούδες και στους σπόρους φρούτων και λαχανικών, αλλά όχι στη σάρκα.

Οι φλαβονόλες βρίσκονται[5] σε σχετικά υψηλές ποσότητες σε χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, μήλα, αβοκάντο, σύκα, μάνγκο, φράουλες, κακάο, κεράσια, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί, λευκό κρασί και στην ποικιλία κρασιού «πόρτο».

Η πρόσληψη φλαβονόλης ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή, αλλά οι έρευνες υποδηλώνουν ότι η μέση πρόσληψη σε περιοχές της Ευρώπης ανέρχεται σε περίπου 50mg ημερησίως.

Υποστηρικτική έρευνα

Οι αρχικές έρευνες ρίχνουν φως στις πιθανές θεραπευτικές επιδράσεις των φλαβονολών. Αν και δεν έχουν λάβει τόσο προσοχή όσο άλλα μέλη της χημικής τάξης, η περιορισμένη έρευνα έχει δώσει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

• Υγεία της καρδιάς

Οι κατεχίνες, ένας τύπος φλαβονοειδούς, μπορεί να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία, εν μέρει λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων τους.

Η πρωτογενής κατεχίνη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), μπορεί δυνητικά να μειώσει την αγγειακή φλεγμονή[6], αναστέλλοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το λιγότερο νιτρικό οξείδιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενδοθηλιακής εξωκυττάρωσης.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα ευθυγραμμίζουν την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Η εξωκυττάρωση λαμβάνει χώρα όταν κόκκοι από αυτά τα κύτταρα συντήκονται στη μεμβράνη του πλάσματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση προφλεγμονωδών πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην αγγειακή φλεγμονή, μια πρόδρομη κατάσταση της αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση των αρτηριών).

Η περαιτέρω έρευνα επιβεβαίωσε τις επιδράσεις των φλαβονολών στην αναστολή του νιτρικού οξέως. Μια έρευνα[7] που δημοσιεύθηκε στο Journal of Hypertension έλεγξε τις επιδράσεις του κακάο, το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονόλη, στην αγγειοδιαστολή σε υγιή άτομα.

Το κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, περιέχει υψηλά επίπεδα πολυάριθμων φλαβονολών, συμπεριλαμβανομένων των ολιγομερών επικατεχίνης, κατεχίνης και προκυανιδίνης. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες 821mg κακάο ημερησίως. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης δοκιμής, οι ερευνητικές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κακάο προκαλεί συνεπή και εντυπωσιακή περιφερειακή διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό υποδηλώνει ότι τα πλούσια σε φλαβονόλη τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από στεφανιαία επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών.
Τι είναι οι Φλαβονόλες?

• Αντιοξειδωτική δράση

Χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, οι φλαβονόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες προέρχεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, η διατροφή και η έκθεση σε χημικές ουσίες. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να συμβάλουν στην ύπαρξη μιας ανισορροπίας μεταξύ των ελεύθερων ριζών και της ικανότητας του σώματος να τις εξουδετερώνει.

Οι ελεύθερες ρίζες, τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού οξυγόνου, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στα κύτταρα και να προκαλέσουν την εμφάνιση πολλών χρόνιων παθήσεων.

Οι φλαβοανόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι έχουν επιδείξει αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικές μελέτες. Τα αντιοξειδωτικά επιτυγχάνουν τα αποτελέσματά τους δωρίζοντας ένα ηλεκτρόνιο σε μόρια ελευθέρων ριζών, σταματώντας ή μειώνοντας έτσι την οξειδωτική βλάβη. Οι φλαβονόλες του πράσινου τσαγιού EGCG και EGC μπορούν να δωρίσουν ένα ηλεκτρόνιο χωρίς να καταναλώσουν πολλή ενέργεια. Αυτό τις καθιστά ακόμη πιο αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών σε σύγκριση με τη φημισμένη αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε.

• Νευροπροστασία και γνωστική απόδοση

Μια μελέτη[8] στο Journal of Cardiovascular Pharmacology υποδηλώνει ότι οι φλαβονόλες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής νόσου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά τους να αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Μια έρευνα σε ανθρώπους[9] έδειξε ότι η θεραπεία με κακάο πλούσιο σε φλαβονόλη (900mg ανά ημέρα) κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, αύξησε την εγκεφαλική ροή αίματος σε γκρίζα ύλη και ανέστρεψε την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να σχετίζονται με τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις των φλαβονολών, καθώς η μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και η άνοια συνδέονται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο[10].

Εκτός από την προστασία του εγκεφάλου, οι φλαβονόλες ενδέχεται επίσης να ενισχύσουν την απόδοση του οργάνου. Μια έρευνα[11] που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition περιγράφει λεπτομερώς τις επιδράσεις των φλανοβολών του κακάο στη γνωστική λειτουργία, υποδηλώνοντας ότι η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση φαίνεται να αυξάνει τη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης, ενώ η μακροπρόθεσμη κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην «αύξηση της[sic] νευρικής απόδοσης».

Ασφάλεια και παρενέργειες

Η κατανάλωση έως και 2000mg φλανομολών του κακάο την ημέρα για 12 εβδομάδες φαίνεται να είναι ασφαλής για υγιείς ανθρώπους[12]. Ωστόσο, οι πηγές φλαβονολών, ήτοι κακάο και τσάι, περιέχουν διεγερτικά μόρια, όπως η καφεΐνη. Η υψηλή κατανάλωση αυτών των πηγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρενέργειες που σχετίζονται με την καφεΐνη, όπως ναυτία, νευρικότητα, αϋπνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.

Πηγές

[1] de Pascual-Teresa, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Flavanols and Anthocyanins in Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence. International Journal of Molecular Sciences, 11(4), 1679–1703. https://doi.org/10.3390/ijms11041679 [πηγή]

[2] Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89–143. https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [πηγή]

[3] Samanta, A., Das, G., & Das, S. K. (2011, January 1). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [πηγή]

[4] Das, A. B., Goud, V., & Das, C. (2019). Phenolic Compounds as Functional Ingredients in Beverages. Value-Added Ingredients and Enrichments of Beverages, 285–323. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816687-1.00009-6 [πηγή]

[5] Hollman, P. C., & Arts, I. C. (2000). Flavonols, flavones and flavanols – nature, occurrence and dietary burden. Wiley Online Library. Published. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-0010(20000515)80:7%3C1081::AID-JSFA566%3E3.0.CO;2-G [πηγή]

[6] Lin, Y. L., & Lin, J. K. (1997). Epigallocatechin-3-gallate blocks the induction of nitric oxide synthase by down-regulating lipopolysaccharide-induced activity of transcription factor nuclear factor-kappaB. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9281609/ [πηγή]

[7] Fisher, N., Hughes, M., & Gerhard-Herman, M. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of Hypertension. Published. https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx [πηγή]

[8] Fisher, N., Sorond, F., & Hollenberg, N. (2006). Cocoa Flavanols and Brain Perfusion. Journal of Cardiovascular Pharmacology. Published. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/Cocoa_Flavanols_and_Brain_Perfusion.17.aspx [πηγή]

[9] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x [πηγή]

[10] Leeuwis, A. E., Smith, L. A., & Melbourne, A. (2018). Cerebral Blood Flow and Cognitive Functioning in a Community-Based, Multi-Ethnic Cohort: The SABRE Study. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00279 [πηγή]

[11] Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., de Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 4. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00019 [πηγή]

[12] Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., Kwik-Uribe, C., Schroeter, H., & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1425–1435. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116178 [πηγή]

Πηγές

[1] de Pascual-Teresa, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Flavanols and Anthocyanins in Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence. International Journal of Molecular Sciences, 11(4), 1679–1703. https://doi.org/10.3390/ijms11041679 [πηγή]

[2] Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89–143. https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [πηγή]

[3] Samanta, A., Das, G., & Das, S. K. (2011, January 1). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [πηγή]

[4] Das, A. B., Goud, V., & Das, C. (2019). Phenolic Compounds as Functional Ingredients in Beverages. Value-Added Ingredients and Enrichments of Beverages, 285–323. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816687-1.00009-6 [πηγή]

[5] Hollman, P. C., & Arts, I. C. (2000). Flavonols, flavones and flavanols – nature, occurrence and dietary burden. Wiley Online Library. Published. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-0010(20000515)80:7%3C1081::AID-JSFA566%3E3.0.CO;2-G [πηγή]

[6] Lin, Y. L., & Lin, J. K. (1997). Epigallocatechin-3-gallate blocks the induction of nitric oxide synthase by down-regulating lipopolysaccharide-induced activity of transcription factor nuclear factor-kappaB. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9281609/ [πηγή]

[7] Fisher, N., Hughes, M., & Gerhard-Herman, M. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of Hypertension. Published. https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx [πηγή]

[8] Fisher, N., Sorond, F., & Hollenberg, N. (2006). Cocoa Flavanols and Brain Perfusion. Journal of Cardiovascular Pharmacology. Published. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/Cocoa_Flavanols_and_Brain_Perfusion.17.aspx [πηγή]

[9] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x [πηγή]

[10] Leeuwis, A. E., Smith, L. A., & Melbourne, A. (2018). Cerebral Blood Flow and Cognitive Functioning in a Community-Based, Multi-Ethnic Cohort: The SABRE Study. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00279 [πηγή]

[11] Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., de Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 4. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00019 [πηγή]

[12] Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., Kwik-Uribe, C., Schroeter, H., & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1425–1435. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116178 [πηγή]

Αναζήτηση προϊόντων