Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Τι Είναι η Νερολιντόλη;

Τι Είναι η Νερολιντόλη;

Η νερολιντόλη είναι ένα από τα 40.000+ τερπένια που απαντώνται στη φύση. Συναντάται σε πολλά είδη φυτών που παράγουν αρωματικούς ανθούς. Το μόριο υπάρχει επίσης σε διάφορα βότανα που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια της παραδοσιακής ασιατικής ιατρικής. Οι σύγχρονες έρευνες διερευνούν αυτό το τερπένιο σε μια προσπάθεια να διασαφηνίσουν το θεραπευτικό του δυναμικό. Τα αποτελέσματα των αρχικών ερευνών είναι πολλά υποσχόμενα.

Τα τριχίδια των ανθών κάνναβης επίσης παράγουν το τερπένιο αυτό, το οποίο προσδίδει γεύση και άρωμα σε ορισμένες ποικιλίες. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν το μόριο σε μικρές μόνο ποσότητες, όταν ανέλυσαν ποικιλίες από την Καλιφόρνια. Η νερολιντόλη ανήκει στην χημική οικογένεια των σεσκιτερπενίων, μια ομάδα ενώσεων που είναι λιγότερο πτητικές και πιο πικάντικες, συγκριτικά με άλλα τερπένια.

Πολλές εταιρείες έχουν αξιοποιήσει την έντονη και ευχάριστη μυρωδιά της νερολιντόλης σε αμέτρητα καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού. Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, κάθε χρόνο, οι βιομηχανίες αυτές χρησιμοποιούν 10–100 μετρικούς τόνους τερπενίου. Η φρεσκάδα που αναδίδει η νερολιντόλη συναντάται παντού, από σαμπουάν και αρώματα, έως απορρυπαντικά και καθαριστικά. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει επίσης αναγνωρίσει τη νερολιντόλη ως ασφαλές άρωμα τροφίμων και υπάρχει σε πολλά τρόφιμα ως ενισχυτικό γεύσης.

Άρωμα

Η νερολιντόλη συμβάλλει στα ξυλώδη, φρουτώδη και γήινα αρώματα πολλών φυτών, φρούτων και μαγειρικών βοτάνων. Ο συνδυασμός αυτών των αρωμάτων δημιουργεί μια μυρωδιά που μοιάζει με αυτή του φρέσκου ​​φλοιού δέντρου.

Πού αλλού υπάρχει η νερολιντόλη;

Πολλά φυτά παράγουν νερολιντόλη ως δευτερεύων μεταβολίτη. Υπάρχει στους βολβούς, στους σπόρους, στα φύλλα και στα εναέρια μέρη πολλών φυτών. Το τερπένιο παίζει έναν προστατευτικό ρόλο ενάντια σε απειλητικούς αρπακτικούς φυτοφάγους οργανισμούς.

Η νερολιντόλη συναντάται στο τζίντζερ, στο γιασεμί, στο τσάι, στη λεβάντα, στο λεμόνι, στον ευκάλυπτο, στον γλυκό βασιλικό, στο πράσινο και μαύρο τσάι, στο κάρδαμο, στη στέβια, στο εστραγκόν, στη λουίζα, στο θυμάρι και στον αστεροειδή γλυκάνισο.

Τι Είναι η Νερολιντόλη;

Πιθανές επιδράσεις

Η έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε κυτταρικά και ζωϊκά μοντέλα υποδεικνύουν ότι η νερολιντόλη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι, η νερολιντόλη δρα ως:

• Αντιφλεγμονώδες
• Αντιεπιληπτικό
• Αντινεοπλασματικό
• Αντιοξειδωτικό
• Νευροπροστατευτικό
• Εντομοαπωθητικό

Η νερολιντόλη φαίνεται να συνεργάζεται με ορισμένα κανναβινοειδή, ενισχύοντας τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες—ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως φαινόμενο της συνεργίας ή "entourage effect". Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει καταλήξει στο ότι το τερπένιο ενισχύει την καταπραϋντική ιδιότητα του CBN.

Σχετικές έρευνες

Όλες οι έρευνες σχετικά με την νερολιντόλη είναι προκλινικές. Απαιτούνται διεξοδικές κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ο τρόπος με τον οποίο το τερπένιο αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους. Ωστόσο, τα έως τώρα ευρήματα τονίζουν τις πιθανές μελλοντικές θεραπευτικές εφαρμογές του τερπενίου.

• Αντιφλεγμονώδες και αντιεπιληπτικό

Η νερολιντόλη μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, μιας φυσιολογικής αντίδρασης του οργανισμού που προκύπτει στα πλαίσια πολλών ασθενειών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Pharmacology διερεύνησε τις αντιεπιληπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της νερολιντόλης σε ποντίκια.

Μετά την υποβολή των ποντικών σε μια σειρά από δοκιμασίες σχεδιασμένες για την πρόκληση πόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες δόσεις νερολιντόλης ήταν αποτελεσματικές για τη μείωση του πόνου. Παράλληλα, αύξησαν την πιθανότητα να επιτύχει το τερπένιο τα αποτελέσματα αυτά μέσω του συστήματος GABAergic—ενός δικτύου που εμπλέκεται στη δημιουργία και τον μεταβολισμό του νευροδιαβιβαστή GABA.

Οι νευρώνες GABA σχετίζονται με τη ρύθμιση του ελέγχου των αισθητηριακών πληροφοριών στη σπονδυλική στήλη και ο νευροδιαβιβαστής παίζει ρόλο στη διαμεσολάβηση και την αντίληψη του πόνου. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η νερολιντόλη μειώνει την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων—συμπεριλαμβανομένων των ιντερλευκίνων—σε ποντίκια στα οποία είχε προκληθεί φλεγμονή.

• Αντινεοπλασματικό

Πολλές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η νερολιντόλη μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους και της εμφάνισης των όγκων. Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Carcinogenesis, εξέτασε αυτές τις επιδράσεις σε ποντίκια εκτεθειμένα σε έναν ισχυρό καρκινογόνο παράγοντα που προκαλούσε την ανάπτυξη όγκων στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που τράφηκαν με νερολιντόλη παρουσίασαν μείωση των εντερικών όγκων. Τα ποσοστά έπεσαν από 82% σε 33%. Οι συγγραφείς της ερευνητικής έκθεσης δήλωσαν ότι "Οι επιδράσεις της νερολιντόλης παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά στην ταυτοποίηση ενός νέου αναστολέα της καρκινογένεσης του παχέος εντέρου».

Μια άλλη μελέτη διερεύνησε τα αντικαρκινικά αποτελέσματα του αιθέριου ελαίου Zornia brasiliensis, ενός φυτού με υψηλή περιεκτικότητα σε νερολιντόλη και σε άλλα τερπένια. Οι ερευνητές χορήγησαν το έλαιο σε ποντίκια και παρατήρησαν ότι μείωσε την ανάπτυξη του όγκου κατά 1,68-38,61%.

• Αντιοξειδωτικό και νευροπροστατευτικό

Ως αντιοξειδωτικό, η νερολιντόλη μπορεί λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες και στην επακόλουθη βλάβη του DNA. Αρκετές μελέτες σε κύτταρα υποδεικνύουν την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της νερολιντόλης, καθώς και την ικανότητα του τερπενίου να αντισταθμίζει τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Το μόριο φαίνεται ότι είναι ικανό να προστατεύει τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA από την οξειδωτική βλάβη.

Μια μελέτη σε ζώα δείχνει ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις μπορεί να έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές παρατήρησαν τις επιδράσεις της νερολιντόλης ενάντια στην οξείδωση του ιππόκαμπου των ποντικών. Φάνηκε ότι το τερπένιο λειτούργησε προστατευτικά, ενισχύοντας την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, εμποδίζοντας τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

• Εντομοαπωθητικό

Η νερολιντόλη μπορεί να συμβάλλει στη μελλοντική θεραπεία των γαστρικών ελκών, ένα σύμπτωμα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και έχει πολλαπλές αιτίες. Ορισμένα στελέχη βακτηριδίων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) συχνά προκαλούν αυτά τα έλκη. Ωστόσο, παράγοντες όπως το κάπνισμα και το στρες επίσης συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Μια μελέτη του 2014 έλεγξε τις επιδράσεις της νερολιντόλης σε διαφορετικά πειραματικά μοντέλα έλκους σε ποντίκια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το τερπένιο προκαλεί σημαντική μείωση των ελκών που προκαλούνται από το στρες. Το τερπένιο αναστέλλει επίσης τα έλκη που προκαλούνται από αιθανόλη κατά 52,63% όταν χορηγείται σε δόση 250mg/kg και κατά 87,63% όταν χορηγείται σε δόση 500mg/kg. Η νερολιντόλη αναστέλλει επίσης σημαντικά τα έλκη που προκαλούνται από την ινδομεθακίνη (ΜΣΑΦ).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η νερολιντόλη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια γαστρο-προστατευτικών θεραπειών, καθώς και θεραπειών για την αντιμετώπιση ελκών με καλά αποτελέσματα.

Αναζήτηση προϊόντων