Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Τι είναι το THCV;

Τι είναι το THCV;

Το THCV (Τετραϋδροκανναβιβαρίνη) είναι ένα από τα 100 κανναβινοειδή που παράγονται από το φυτό της κάνναβης. Οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μελετούν αυτό το μόριο, ώστε να ανακαλύψουν τις πιθανές θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι έρευνες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο το κανναβινοειδές αυτό έχει δείξει ήδη μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ιδιότητες. Μάθετε περισσότερα για το THCV διαβάζοντας παρακάτω!

Σας παρουσιάζουμε το THCV

Το THCV—ή αλλιώς τετραϋδροκανναβιβαρίνη—είναι ένας κοντινός συγγενής του THC, με το οποίο μοιάζει αρκετά όσον αφορά στη μοριακή του δομή. Και τα δύο κανναβινοειδή προσκολλώνται στους υποδοχείς CB1 του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Το THC και το THCV λειτουργούν ως αγωνιστές αυτών των υποδοχέων, πράγμα που σημαίνει πως ενισχύουν τη δραστικότητα με την οποία αυτοί λειτουργούν. Οι υποδοχείς CB1 συναντώνται σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα και σχετίζονται με τις ψυχοδραστικές ιδιότητες των κανναβινοειδών. Αντίθετα με το THC, η επίδραση του THCV σε αυτούς τους υποδοχείς εξαρτάται από τη δοσολογία που λαμβάνει κάποιος.

Μικρές δόσεις του κανναβινοειδούς μπλοκάρουν τους υποδοχείς CB1 και μπορούν να αναστείλουν τις ψυχοδραστικές επιδράσεις του THC. Σε αντίθεση, μια μεγάλη δόση φαίνεται να ενεργοποιεί τους υποδοχείς προκαλώντας ψυχοδραστικές επιδράσεις. Το "ανέβασμα" που παράγεται από το THCV είναι διαφορετικό από εκείνο του THC, καθώς τα αποτελέσματα δεν έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια και χαρακτηρίζονται από περισσότερη διαύγεια και ενεργητικότητα.

Το THCV επίσης στοχεύει στους υποδοχείς CB2 του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Αυτοί συναντώνται κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα και παίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο σε παθήσεις που προκαλούν φλεγμονές.

Το THCV είναι ένα δευτερεύον κανναβινοειδές στις περισσότερες ποικιλίες κάνναβης. Παρόλ' αυτά, συναντάται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες σε ορισμένες ποικιλίες που κατάγονται από τη Νότια Αφρική. Επίσης, ορισμένοι καλλιεργητές έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής ποικιλίες οι οποίες περιέχουν 16% THCV στο τελικό αποξηραμένο προϊόν.

Το THCV έχει πολλά ακόμα μυστικά. Είμαστε ακόμη στην αρχή της εξερεύνησης της κάνναβης και χρειάζονται δοκιμές σε ανθρώπους ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τις επιδράσεις του THCV. Προς το παρόν, πρέπει να αρκεστούμε σε έρευνες πάνω σε ζώα και μεμονωμένα κύτταρα για να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη χημική ένωση. Ας δούμε τώρα μερικές από τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει το THCV.

Παρενέργειες

Δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμη για τις επιδράσεις που έχει το THCV στους ανθρώπους. Γι' αυτό και δεν γνωρίζουμε καλά και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει. Επειδή το THCV ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB1 όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις, φαίνεται λογικό να παρουσιάζει μερικές από τις παρενέργειες του THC. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόκληση στρες, παράνοιας, στεγνώματος του στόματος, το κοκκίνισμα των ματιών, τη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, την αύξηση των καρδιακών παλμών και τη μείωση του χρόνου αντίδρασης.

Τι λένε οι έρευνες;

Τι είναι το THCV;

Για τους περισσότερους δεν θα αποτελέσει έκπληξη πως το THCV φαίνεται να έχει θεραπευτικές δυνατότητες. Κάθε κανναβινοειδές που έχει μελετηθεί μέχρι στιγμής φαίνεται να δείχνει αυτή τη συμπεριφορά σε μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών. Το THCV δεν αποτελεί εξαίρεση και σε πρώιμες έρευνες φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης για φαγητό, στα εγκεφαλικά επεισόδια, στις φλεγμονές και στις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Το THCV μπορεί πιθανόν να συμβάλλει στην απώλεια βάρους περιορίζοντας την όρεξη για φαγητό. Το THC έχει γίνει διάσημο για την όρεξη που προκαλεί, μια ιδιότητα που είναι αρκετά χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Το THCV μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να πετύχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Μπλοκάροντας του υποδοχείς CB1, το THCV μειώνει το αίσθημα της πείνας. Αυτό υποδηλώνει πως το κανναβινοειδές μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να αντιμετωπίσει διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, αυτό το μόριο είναι πιθανό να μπορεί να συμβάλλει και στην καύση του λίπους. Μια έρευνα σε ποντίκια έχει δείξει πως το THCV μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας που καταναλώνει ο οργανισμός.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού. Οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για να διαπιστωθεί η ασφάλεια της χρήσης και η ανεκτικότητα του οργανισμού στο THCV.

Το THCV επίσης φαίνεται να έχει και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Το μόριο αυτό μάλλον θα συμπεριληφθεί στην κατηγορία των κανναβινοειδών—όπως το CBD—που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η επιληψία. Οι πρώτες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Epilepsia δοκίμασαν το THCV για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων σε εγκεφαλικούς κυτταρικούς ιστούς αρουραίων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το THCV μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή μέθοδος θεραπείας για την καταπράυνση καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από υπερένταση.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα ανακάλυψαν πως το THCV έχει αντιφλεγμονώδεις αλλά και αναλγητικές ιδιότητες. Μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 χορήγησε το κανναβινοειδές σε ποντίκια για να ελέγξει τις πιθανές επιδράσεις του στη μείωση του οιδήματος των πελμάτων. Ανακαλύφθηκε πως το THCV ήταν όντως ικανό να μειώσει τον πόνο και τις φλεγμονές, πιθανώς μέσω την ενεργοποίησης των υποδοχέων CB1 και CB2 .

Το THCV επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως θεραπεία για διάφορες νευροεκφυλιστικές νόσους. Με τη χορήγηση THCV σε ζωικά μοντέλα που έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον, παρατηρήθηκε πως "λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων και της δυνατότητας του να ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB2 και να μπλοκάρει τους CB1, το Δ9‐THCV φαίνεται πως έχει τη δυνατότητα να να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα της." Οι ερευνητές επίσης θεωρούν ότι ο ρόλος του υποδοχέα CB2 είναι πολλά υποσχόμενος για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων όπως το Alzheimer. Έτσι το THCV μπορεί να αποδειχθεί πως είναι μια πιθανή θεραπεία για αυτή τη νόσο στο μέλλον.

Νομικό καθεστώς

Το THCV βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη αυτή τη στιγμή όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο γύρω από αυτό. Το μόριο δεν είναι ευρέως αναγνωρισμένο, αλλά ούτε και απαγορευμένο, ωστόσο είναι παράνομο σε ορισμένα μέρη. Το Psychoactive Substances Act των ΗΠΑ απαγορεύει τη χρήση οποιασδήποτε χημικής ουσίας που μπορεί να παράγει ψυχοδραστικές επιδράσεις και έτσι ποινικοποιεί το THCV. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κατατάσσει το THCV ως ουσία που ανήκει στην ομάδα Schedule 1. Παρόλ' αυτά, το "Εκχύλισμα Μαριχουάνας" θεωρείται παράνομο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθιστώντας έτσι την κατοχή THCV επίσης παράνομη. Παρά τις ισχύουσες ομοσπονδιακές νομικές διατάξεις, η κάνναβη είναι νόμιμη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Εκεί, οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε THCV από νόμιμα καταστήματα.

Αναζήτηση προϊόντων