Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Τι Είναι το Μυρσένιο?

Τι Είναι το Μυρσένιο?

Το μυρσένιο είναι το πιο άφθονο τερπένιο που βρίσκεται στους χημειότυπους της Δυτικής κάνναβης.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα, δεδομένου ότι το φυτό παράγει περισσότερα από 200 διαφορετικά τερπένια. Το μυρσένιο προσφέρει ευχάριστα αρώματα, καθώς και χαλαρωτικά και ελαφρώς ηρεμιστικά αποτελέσματα. Το μόριο του διαθέτει δύο μονάδες ισοπρενίου, κατατάσσοντας το ως μονοτερπένιο.

Τα κανναβινοειδή βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για την κάνναβη εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στα τερπένια, όπως το μυρσένιο. Στις προκαταρκτικές έρευνες, τα εν λόγω μόρια έδειξαν ένα άκρως ενδιαφέρον θεραπευτικό δυναμικό.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι το μυρσένιο έχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες και φαίνεται ότι συνεργάζεται με τα κανναβινοειδή.

Ας διερευνήσουμε τα χαρακτηριστικά του μυρσενίου και στη συνέχεια θα εμβαθύνουμε στα ερευνητικά πορίσματα.

Άρωμα

Το μυρσένιο αναδίδει ένα γήινο και γλυκό άρωμα, αρκετά παρόμοιο με αυτό του γαρίφαλου. Αυτά τα αρώματα συμβάλλουν στη μυρωδιά των ανθών της κάνναβης, καθώς και σε άλλα μαγειρικά και φαρμακευτικά βότανα.

Πού αλλού εντοπίζεται

Το μοναδικό άρωμα και η γεύση του μυρσενίου ενισχύουν τις ιδιότητες πολλών κοινών βοτάνων και φρούτων. Το μάνγκο, ο λυκίσκος, το θυμάρι, ο βασιλικός και το λεμονόχορτο περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτού του τερπενίου. Επιπροσθέτως, το δεντρολίβανο περιέχει μια σημαντική ποσότητα, καθώς το αιθέριο έλαιο του περιέχει περίπου 12,4% μυρσένιο.

Τι Είναι το Μυρσένιο?

Πιθανές επιδράσεις

Οι επιστήμονες διερευνούν τις θεραπευτικές επιδράσεις του μυρσενίου εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινικών δοκιμών. Επί του παρόντος, δεν είναι δυνατό να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πώς λειτουργεί και επιδρά το μυρσένιο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, οι μελέτες σε κύτταρα και σε ζώα παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με τα πιθανά ευρήματα των μελλοντικών ερευνών σε ανθρώπους.

Η έρευνα παρουσιάζει ενδείξεις ότι το μυρσένιο θα μπορούσε να συνεργαστεί με ορισμένα κανναβινοειδή, ενισχύοντας τη φαρμακευτική τους δράση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται και φαινόμενο της συνέργειας. Το μυρσένιο φαίνεται ότι ενισχύει τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του CBD και τις παυσίπονες ιδιότητες του THC και του CBD, ενώ παράλληλα φαίνεται να αυξάνει τις ηρεμιστικές επιδράσεις του THC.

Μέχρι στιγμής, το μυρσένιο έχει παρουσιάσει τις ακόλουθες επιδράσεις σε ερευνητικά περιβάλλοντα:

• Ηρεμιστικό
• Αναλγητικό
• Αντιφλεγμονώδες
• Αντιοξειδωτικό

Σχετικές έρευνες

Αμέτρητες ανέκδοτες αναφορές περιγράφουν τις καταπραϋντικές επιδράσεις του μυρσενίου. Τα φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το τερπένιο φαίνεται ότι διαθέτουν καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Phytomedicine επιβεβαίωσε ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένα αληθή στοιχεία ανάμεσα σε αυτά.

Οι ερευνητές χορήγησαν διάφορα τερπένια σε μια ομάδα ποντικών για να προσδιορίσουν τις επιδράσεις τους στη χαλάρωση των μυών και στον ύπνο. Το μυρσένιο κατάφερε να προκαλέσει μυοχαλαρωτικά αποτελέσματα στα τρωκτικά σε δόσεις των 100mg και 200mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Το τερπένιο αύξησε επίσης το χρονικό διάστημα που τα ποντίκια κοιμούνταν υπό την επήρεια βαρβιτουρικών, δηλαδή φαρμάκων που καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μυρσένιο ενδέχεται να έχει ηρεμιστική επίδραση και στον άνθρωπο. Ωστόσο, απαιτείται η διενέργεια δοκιμών σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Εντούτοις, είναι ενδιαφέρον ότι ο λυκίσκος, ο οποίος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μυρσένιο έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο για την αϋπνία.

Οι προκαταρκτικές έρευνες αναγνώρισαν τις δυνητικά παυσίπονες επιδράσεις του μυρσενίου. Μια μελέτη στο Journal of Ethnopharmacology διαπίστωσε ότι το μυρσένιο μειώνει τον πόνο σε αρουραίους, στους οποίους είχαν γίνει ενέσεις που προκαλούν πόνο. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η από του στόματος χορήγηση φρέσκου λεμονόχορτου μείωσε τον πόνο με δοσοεξαρτώμενο τρόπο.

Έπειτα, προχώρησαν σε απόσταξη των φύλλων για να λάβουν το αιθέριο έλαιο του φυτού. Στη συνέχεια, υπέβαλαν το αιθέριο έλαιο σε κλασματική απόσταξη και ταυτοποίησαν το μυρσένιο ως το κύριο συστατικό του ελαίου. Πραγματοποίησαν εκ νέου το τεστ χρησιμοποιώντας μόνο μυρσένιο και ανακάλυψαν ότι αυτό το τερπένιο ήταν το κύριο συστατικό του λεμονόχορτου που έχει παυσίπονες ιδιότητες.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις παυσίπονες επιδράσεις του μυρσενίου με τη μορφίνη. Σε αντίθεση με τη μορφίνη, το μυρσένιο δεν προκάλεσε ανοχή μετά από επαναλαμβανόμενες ενέσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος του μυρσενίου θα πρέπει να εξεταστεί κατά την ανάπτυξη παυσίπονων φαρμάκων που λειτουργούν μέσω διαφορετικών μηχανισμών σε σύγκριση με ενώσεις που μοιάζουν με την ασπιρίνη.

Ακόμη, το μυρσένιο έχει δείξει και αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Τα αντιοξειδωτικά αναγνωρίζονται ως σημαντικά μόρια που βοηθούν στην προστασία από βλάβες στο DNA. Η λειτουργία τους έγκειται στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες, σε αντίθετη περίπτωση, θα συνέβαλλαν στην επιτάχυνση της γήρανσης και στην εμφάνιση πολλών χρόνιων ασθενειών.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Control διαπίστωσε ότι οι χημειότυποι με υψηλά επίπεδα μυρσενίου διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης των ελεύθερων ριζών.

Αναζήτηση προϊόντων