Εστιάζοντας σε αυτά
που έχουν σημασία

Σελίδα Πληροφοριών για την Εστίαση

Ακονίστε το μυαλό σας
Το αντικείμενο της εστίασής σας θα μπορούσε να είναι η εργασία, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η μελέτη ή ακόμη και οι δουλειές στο σπίτι. Όποιο κι αν είναι αυτό το "κάτι", η εστίαση βοηθά το μυαλό σας να αφιερώσει την προσοχή του στο συγκεκριμένο έργο. Πώς να εστιάσετε, όμως, όταν ο κόσμος είναι γεμάτος περισπασμούς;

  • Τι είναι η γνωστική απόδοση;
  • Ενισχύοντας την ικανότητα προσαρμογής του εγκεφάλου σας
  • Βελτιώνοντας τη γνωστική απόδοση
  • Γνωστική παρακμή: Μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε
  • Συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν

Οι προτάσεις μας για την εστίαση

Focus Better
(5)
€ 29,95
Directly available
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ
React Faster
(5)
€ 29,95
Directly available
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ

Τι είναι η γνωστική απόδοση;

Η εστίαση είναι το αποκορύφωμα πολλών βασικών τομέων, οι οποίοι, σε συνδυασμό, συνιστούν τη γνωστική μας απόδοση. Ουσιαστικά, η εστίαση αναφέρεται στο πόσο καλά ο εγκέφαλός μας μπορεί να επιλύει προβλήματα και να προσαρμόζεται σε καταστάσεις που απαιτούν νοητική καταπόνηση.

Ωστόσο, ο εγκέφαλος δεν βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση υπερ-συγκέντρωσης, ούτε χρειάζεται να βρίσκεται. Αντίθετα, αυτό που έχει σημασία, όταν χρειάζεται να εστιάσουμε σε ένα αντικείμενο, ένα πρόσωπο ή μια εργασία, είναι να μπορούμε να αυξήσουμε τις γνωστικές μας επιδόσεις για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την απαίτηση.

Με την κατάλληλη εξάσκηση, μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλός μας φτάνει στη "μέγιστη απόδοση", ενώ παράλληλα μπορούμε και να αυξήσουμε τα όριά της. Επιπλέον, η εξάσκηση του μυαλού μας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την καταπολέμηση της γνωστικής παρακμής, ενός αναπόφευκτου συμπτώματος της γήρανσης.

Ενισχύοντας την ικανότητα προσαρμογής του εγκεφάλου σας

Η πλαστικότητα του εγκεφάλου μπορεί να ακούγεται σαν ένας τρομακτικός όρος, αλλά η ιδέα είναι απλή: πρόκειται για την ικανότητα του εγκεφάλου μας να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης των συναπτικών συνδέσεων. Είναι η πιο σημαντική δεξιότητα του εγκεφάλου μας, αλλά είναι ακριβώς αυτό—μια δεξιότητα. Και για να γίνουμε καλοί σε οποιαδήποτε δεξιότητα, απαιτείται εξάσκηση.

Όσο περισσότερο δοκιμάζουμε τις νοητικές μας ικανότητες, τόσο καλύτερη είναι η ικανότητά μας να εστιάζουμε, να μαθαίνουμε, να αντιδρούμε και να κατανοούμε. Παρόμοια με το πώς η προπόνηση στο γυμναστήριο ή το τρέξιμο 5 χιλιομέτρων δυναμώνει τους μυς ή αυξάνει την αντοχή, όσο περισσότερο δοκιμάζουμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου μας, τόσο πιο γρήγορο, δυνατότερο και πιο σίγουρο γίνεται το μυαλό μας. Η βελτίωση της πλαστικότητας του εγκεφάλου επικεντρώνεται συνήθως στους ακόλουθους τρεις τομείς.

Μνήμη

Η μνήμη μας διατηρεί και αποθηκεύει πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Τις περισσότερες πληροφορίες τις κρατάμε μόνο για λίγο (βραχυπρόθεσμη μνήμη), ενώ κάποιες από αυτές εδραιώνονται στο υποσυνείδητό μας (μακροπρόθεσμη μνήμη). Έχουμε επίσης αισθητηριακές αναμνήσεις, π.χ. εικόνες, ήχους και μυρωδιές, οι οποίες καταγράφονται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα πριν επανεπεξεργαστούν.

Συγκέντρωση

Όταν εστιάζουμε σε μια μόνο σκέψη ή εργασία, συγκεντρωνόμαστε σε κάτι. Μπορείτε σχεδόν να τη θεωρήσετε ως μια εξειδικευμένη μορφή εστίασης. Η συγκέντρωση επηρεάζει επίσης τη λήψη αποφάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης ζωής.

Αντίδραση

Η αντίδραση υπαγορεύει την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να ανταποκριθούμε σε πληροφορίες και ερεθίσματα. Σκεφτείτε να πιάσετε μια μπάλα ή να αποφύγετε κάτι στο πεζοδρόμιο. Ο εγκέφαλός σας είναι υπεύθυνος για την επεξεργασία των σημάτων από το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σας σύστημα, μετατρέποντάς τα σε μια ουσιαστική αντίδραση.

Βελτιώνοντας τη γνωστική απόδοση

Έχοντας κατά νου τους τρεις παραπάνω τομείς, παρακάτω παρατίθενται διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική γνωστική απόδοση.

Νευροτεχνολογία

Υπάρχουν προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές που διασυνδέονται με το νευρικό σύστημα και τη νευρική δραστηριότητα. Μια εξελιγμένη προσέγγιση της πλαστικότητας του εγκεφάλου είναι οι συσκευές που περιλαμβάνουν τη βαθιά εγκεφαλική διέγερση, τα κοχλιακά εμφυτεύματα και τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή.

Βιβλία εργασίας

Τα γνωστικά βιβλία εργασίας παρέχουν διάφορες νοητικές ασκήσεις, με διαφορετικές εκδόσεις που προορίζονται για τη δοκιμή διαφορετικών λειτουργιών, όπως η μνήμη, η προσοχή και η επίγνωση. Υπάρχουν ακόμη και βιβλία εργασίας που ασχολούνται με συγκεκριμένες ψυχολογικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

improving cognitive performance

Συμπληρώματα

Τα νοοτροπικά (επίσης γνωστά ως έξυπνα φάρμακα ή γνωστικά ενισχυτικά) είναι ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του εγκεφάλου. Εκτός από τις συνταγογραφούμενες επιλογές, τα δημοφιλή νοοτροπικά που στοχεύουν στην ενίσχυση της εστίασης περιλαμβάνουν την καφεΐνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και την L-θεανίνη.

Εγκεφαλική άσκηση

Διασκεδαστική και διαδραστική, η άσκηση του εγκεφάλου περιλαμβάνει σχεδόν κάθε είδους ενίσχυση της πλαστικότητας. Η εκγύμναση του εγκεφάλου προσφέρεται συνήθως με τη μορφή διαδραστικών παιχνιδιών ή παζλ και είναι ένας ανταποδοτικός τρόπος για τη βελτίωση της πνευματικής συγκέντρωσης και των δεξιοτήτων μνήμης.

Γνωστική παρακμή: μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε

Η γνωστική παρακμή είναι ένα φυσικό και τελικά αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Ωστόσο, όπως ακριβώς ένας μυς είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς αν είναι δυνατός και καλά φροντισμένος, έτσι και ένα καλά "γυμνασμένο" μυαλό είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει την απώλεια μνήμης και άλλα γνωστικά προβλήματα.

Ο εγκέφαλός μας, όταν δεν χρησιμοποιείται, φθείρεται. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να προετοιμάσετε τον εγκέφαλό σας και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, παρακάτω θα βρείτε αρκετά μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε.

Ασκηθείτε τακτικά

Η δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς κάνει το αίμα να κυκλοφορεί στο σώμα, αυξάνοντας το οξυγόνο στον εγκέφαλο. Αυτό όχι μόνο απελευθερώνει βασικές ορμόνες και νευροχημικά, αλλά μπορεί ακόμη και να διεγείρει την πλαστικότητα του εγκεφάλου μέσω της ανάπτυξης νέων συνδέσεων.

Μείνετε διανοητικά δραστήριοι

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί ακριβώς όπως ένας μυς, πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν τον γυμνάζετε τακτικά, η ικανότητά του μειώνεται. Επικεντρωθείτε σε διασκεδαστικές και ελκυστικές διανοητικές δραστηριότητες, όπως η εγκεφαλική εξάσκηση. Το να παίζετε χαρτιά, να τελειώνετε ένα σταυρόλεξο ή να ολοκληρώνετε ένα παζλ είναι εξαιρετικά παραδείγματα.

Επιλέξτε τη μεσογειακή διατροφή

Με έμφαση στις φυτικές τροφές και τα υγιεινά λίπη, η μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που λειτουργούν ως μια φυσική νοοτροπική ουσία. Θα επωφεληθείτε επίσης μέσω της μικρότερης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, αλατιού και επεξεργασμένων τροφίμων σε σχέση με τις τυπικές δυτικές δίαιτες.

Κοινωνικοποιηθείτε

Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ένας φανταστικός τρόπος για να ενθαρρύνετε την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Η συζήτηση με φίλους και την οικογένεια όχι μόνο βοηθά τον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται σύνθετα προβλήματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες ψυχολογικές διαταραχές μακριά.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ξεκούραστος ύπνος παίζει θεμελιώδη ρόλο στην επεξεργασία και την καταγραφή των πληροφοριών. Παρόλο που το σώμα μπορεί να φαίνεται ότι δεν κάνει τίποτα όσο κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος είναι μια κυψέλη δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας τον χρόνο αυτό για να δημιουργήσει και να επιδιορθώσει νευρολογικές συνδέσεις.

Συμπληρώματα και διατροφή

Ο εγκέφαλος χρειάζεται πόρους για να λειτουργήσει, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των διατροφικών αναγκών του οργανισμού, διατηρώντας τον σε άριστη κατάσταση.

Συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν

Κανναβινοειδή κανναβιδιόλη (CBD), κανναβινόλη (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: CBD Oil

Όταν απαιτείται πλήρης εστίαση, η σειρά φυσικών συμπληρωμάτων της Cibdol είναι εδώ για να υποστηρίξει το μυαλό και το σώμα σας.


Αναζήτηση προϊόντων