7 Λόγοι Που Αισθάνεστε Κουρασμένοι Κατά Τη Διάρκεια Της Ημέρας
Published:
Έχετε κουραστεί να αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα; Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε τους παράγοντες που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη δυσκολία του να μείνετε ξύπνιος κατά τη διάρκεια της ημέρας και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε!
Γιατί Αισθάνομαι Συνέχεια Κουρασμένος/-η;
Αν και μπορεί να φαίνεται τυπικό κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας, η αίσθηση κούρασης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ειδικά αν την αντιμετωπίζετε καθημερινά. Πρόκειται για μια τόσο διαδεδομένη αίσθηση που υπάρχει και ειδικό ακρώνυμο γι' αυτή στα αγγλικά: TATT (Tired All The Time).
Το πρόβλημα φυσικά είναι πως πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί ποιος οφείλεται πραγματικά. Γι' αυτό και φτιάξαμε μια λίστα με τα πιο κοινά προβλήματα που οδηγούν σε αυτό το γνωστό αίσθημα συνεχούς κόπωσης. Θα μιλήσουμε για τις επιπτώσεις τους και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.
1. Έλλειψη Ύπνου και Προβλήματα Ύπνου
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να φαίνεται ως ο προφανής λόγος για τον οποίο είστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί όμως να αντιμετωπίζετε άλλα προβλήματα χωρίς καν να το καταλαβαίνετε. Δυστυχώς, ακόμα και η μικρότερη αναταραχή στο μοτίβο ύπνου του σώματος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ατονία και ζάλη.
Ο ύπνος συνήθως συμβαίνει σε τέσσερα διαφορετικά στάδια (N1, N2, βαθύς ύπνος και ύπνος REM), με έναν πλήρη κύκλο να διαρκεί από 90 λεπτά έως 3 ώρες. Το κλειδί είναι να ολοκληρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερους κύκλους βαθύ ύπνου: τότε είναι που το σώμα σας φτάνει στο απόγειο της αποκατάστασης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να παραλείψετε τα στάδια, επομένως πρέπει να αφήσετε χρόνο στο σώμα σας να ολοκληρώσει την κάθε φάση, τη μία μετά την άλλη.
Ένα σταθερό κι επαρκές πρόγραμμα ύπνου λοιπόν είναι ζωτικής σημασίας. Όταν κοιμάστε λιγότερο από 6–9 ώρες, μπορεί να δημιουργείτε εν αγνοία σας μια διαταραχή ύπνου επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να ολοκληρώσει τους κύκλους ύπνου που χρειάζεται για να ανακάμψει.
2. Κακές διατροφικές συνήθειες
Οι επιλογές τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου μας. Και δεν είναι μόνο αυτό που καταναλώνετε κοντά στην ώρα του ύπνου που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι όταν ξυπνάτε—πρέπει φυσικά να προσέχετε τι καταναλώνετε και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για παράδειγμα, εάν πίνετε τακτικά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μετά το μεσημέρι, μπορεί να προκαλείτε σημαντική διαταραχή στο πρόγραμμα ύπνου σας. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα ώρες για να απομακρυνθεί πλήρως η καφεΐνη από τον οργανισμό τους.
Από την άλλη, μπορεί να μην τρώτε ή πίνετε αρκετά. Η παράλειψη γευμάτων μειώνει τα επίπεδα ενέργειας, ενώ το αίσθημα πείνας δυσκολεύει τον ύπνο. Εάν σας είναι δύσκολο να τρώτε μια σειρά ισορροπημένων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, σκεφτείτε να συμπληρώσετε τυχόν βιταμίνες ή μέταλλα που μπορεί να σας λείπουν.
3. Στρες
Το στρες αλλάζει θεμελιωδώς τις προτεραιότητες του σώματός μας, κάτι που μπορεί να έχει νόημα όταν προσπαθείς να φέρεις εις πέρας εργασίες με προθεσμίες στο τέλος του έτους ή να αντέξεις ένα απαιτητικό πρόγραμμα συναντήσεων και κοινωνικών περιστάσεων. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένος χρόνος που το μυαλό και το σώμα μπορούν να αντέξουν την απόκρισή στο στρες προτού επικρατήσουν συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση, κόπωση και ναυτία.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει άμεση λύση για το στρες, καθώς η αίσθηση είναι μοναδική για κάθε άτομο που τη βιώνει. Οι περιπτώσεις, τα συμπτώματα και οι θεραπείες διαφέρουν. Έτσι, μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορούν να αρχίσουν να μειώνουν το στρες, δίνοντάς σας περισσότερη ελευθερία να βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς.
Εάν υποψιάζεστε ότι το άγχος σας εμποδίζει να ξεκουραστείτε, σκεφτείτε να κάνετε αυτά τα μικρά βήματα:
• Απενεργοποίηση του κινητού σας τηλεφώνου το βράδυ
• Δώστε στον εαυτό σας ρεπό ένα βράδυ την εβδομάδα από κοινωνικές δεσμεύσεις
• Γράψτε πώς νιώθετε σε ένα ημερολόγιο
• Δοκιμάστε τεχνικές ενσυνειδητότητας
• Θέστε όρια στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
4. Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, με τα συμπτώματα της να κυμαίνονται από ευαισθησία κι αλλαγές στην όρεξη έως υπερβολική κόπωση κι επίμονη θλίψη. Δεδομένου του δραματικού αντίκτυπου στο πώς σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η κατάθλιψη είναι μια από τις κύριες αιτίες συνεχούς κόπωσης.
Δυστυχώς, η κατάθλιψη καταστρέφει την παραγωγή του νευροχημικού σεροτονίνη στο σώμα. Η σεροτονίνη όχι μόνο είναι αναπόσπαστο μέρος του σταδίου του ύπνου REM, αλλά είναι κι ένας χημικός πρόδρομος της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης.
Ανεξάρτητα από το εκάστοτε σενάριο της πάθησης, τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας για την κατάθλιψη. Μέσω μικρών προσαρμογών στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτικής αγωγής, μπορείτε να επαναφέρετε την ποιότητα του ύπνου σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
5. Διαβήτης
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο[1], σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη, μια πάθηση που εμποδίζει το σώμα να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να απορροφά τη γλυκόζη, μια απαραίτητη πηγή ενέργειας για τα κύτταρα μας. Με τη συσσώρευση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος κι όχι στα κύτταρα, εμφανίζονται δεκάδες συμπτώματα, όπως αυξημένη δίψα, ούρηση και κόπωση.
Ενώ ο διαβήτης τύπου 1 είναι συνήθως αποτέλεσμα γενετικού προβλήματος ή μόλυνσης, είναι δυνατό να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2 μόνο μέσω του τρόπου ζωής μας. Δυστυχώς, ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται ετησίως, αλλά η κατάσταση μπορεί να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή. Το κλειδί είναι να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη κι αλάτι–αντ' αυτού επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα και τακτική άσκηση.
6. Αναιμία
Φυσιολογικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς σε όλο το σώμα. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα άτομα που ζουν με αναιμία. Η πάθηση προκαλεί μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αφήνοντας τα άτομα να αισθάνονται αδύναμα και κουρασμένα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνους στο στήθος, δύσπνοια κι ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Η δυσκολία στη διάγνωση της αναιμίας είναι ότι τα συμπτώματα στην αρχή είναι πολύ ήπια. Και δεδομένου ότι υπάρχουν δεκάδες λόγοι που οι άνθρωποι νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι, δεν λαμβάνεται πάντα σοβαρά υπόψη. Θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε με την αντιμετώπιση των ελλείψεων και προβλημάτων στον τρόπο ζωής σας πριν προχωρήσετε στην προσπάθεια διάγνωσης. Ωστόσο, εάν η δίαιτα, η άσκηση και η υγιεινή του ύπνου είναι φυσιολογικά, αξίζει να το συζητήσετε με έναν γιατρό.
7. Καθιστικός τρόπος ζωής
Ίσως να νομίζατε πως το να κάθεσαι όλη μέρα θα βοηθούσε τα επίπεδα ενέργειας του σώματος. Εξάλλου, το να μην κινείσαι πολύ συχνά σημαίνει ότι μπορείς να εξοικονομήσεις την ενέργειά σου για όταν τη χρειάζεσαι πραγματικά, σωστά; Λοιπόν, σύμφωνα με τους ερευνητές[2], αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, η μη συμμόρφωση με τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από ό,τι αν ασκείστε τακτικά.
Η λογική πίσω από τις παρατηρήσεις τους προέρχεται από τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να μετατρέψει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια. Τα επίπεδα οξυγόνου είναι μεγαλύτερα σε άτομα που ασκούνται συχνά, από εκείνα που ζουν μια καθιστική ζωή, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα παράγει πιο εύκολα ενέργεια όταν τη χρειάζεται.
Δυστυχώς όσον αφορά στο σώμα μας, ισχύει το "χρησιμοποιήστε το ή χάστε το". Εάν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, παρά το γεγονός ότι κάθεστε όταν εργάζεστε, ένα γρήγορο περπάτημα ή τριάντα λεπτά ελαφριάς άσκησης θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειάζεστε.
Είστε έτοιμοι να αναζωογονήσετε την καθημερινότητά σας και να αντιμετωπίσετε τη συνεχή αίσθηση κούρασης; Ανακαλύψτε το κατάστημα της Cibdol κι εξερευνήστε μια πλήρη συλλογή ελαίων, καψουλών και συμπληρωμάτων που θα σας δώσουν την ώθηση που χρειάζεστε. Στη συνέχεια, μπορείτε να επισκεφθείτε την Εγκυκλοπαίδεια CBD μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ύπνο και την υγιεινή γύρω από αυτόν.
[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [πηγή]
[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab [πηγή]