Πώς Να Αντιμετωπίσετε Το Εργασιακό Στρες

Published:

Η επίδραση του εργασιακού στρες

Αν και το σώμα μας έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αγχωτικές καταστάσεις, το παρατεταμένο και αμείλικτο άγχος έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για περισσότερες άδειες, απώλεια παραγωγικότητας και μειωμένο κίνητρο και όλα αυτά επιβαρύνουν την ψυχολογική σας κατάσταση ακόμα περισσότερο. Η λύση να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο, εντοπίζοντας πότε η σωματική αντίδραση στο στρες έχει γίνει ανεπιθύμητο κομμάτι της καθημερινότητας και δεν είναι απλά μια αναγκαία περιστασιακή αντίδραση.

Το άγχος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει απλά να αποδεχθείτε τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζει. Διατηρώντας το σώμα σας σε καλή κατάσταση μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας τακτικά γυμναστική, μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε το άγχος. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ώρες στο γυμναστήριο αλλά να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη προσέγγιση, ειδικά όταν ο φόρτος εργασίας σας ξαφνικά αυξάνεται λόγω των τελικών προθεσμιών του έτους και η διάθεσή σας έχει πέσει στα πατώματα λόγω της αλλαγής του καιρού.

Ενδοκανναβινοειδές σύστημα και άγχος

Ευτυχώς, όλοι διαθέτουμε ένα βιολογικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την ισορροπία - το Ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ECS). Συγκεκριμένα, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας υποστηρίζει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα "μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις του παρατεταμένου στρες".

Το παραπάνω συμπέρασμά συνάδει με τα ευρήματα που υποστηρίζουν ότι το CBD, ένα κανναβινοειδές που περιέχεται στην κάνναβη, αλληλεπιδρά με το ECS, επιφέροντας "ευεργετικά αποτελέσματα για διάφορες παθολογικές καταστάσεις''. Ως εκ τούτου, διεξάγονται όλο και περισσότερες μελέτες για να διασαφηνιστεί πώς η διέγερση του ECS με CBD μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην περίπτωση χρόνιων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με το άγχος.

Χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του εργασιακού άγχους

Παρόλο που η άσκηση και η διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των σωματικών επιπτώσεων του στρες, είναι δύσκολο να ορίσουμε μια αφετηρία για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών συμπτωμάτων. Παρακάτω θα βρείτε απλές βοηθητικές ενέργειες και δραστηριότητες.

1. Προγραμματίστε και θέστε προτεραιότητες

Ακόμα κι αν είστε συνήθως ένα πολύ οργανωτικό άτομο, η πίεση των τελικών προθεσμιών του έτους μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση. Ο προσδιορισμός του τι είναι και τι δεν είναι σημαντικό είναι κρίσιμος για να νιώθετε ότι διατηρείτε τον έλεγχο του φόρτου εργασίας σας.

Μόλις καταλήξετε στο τι επείγει και τι όχι, φροντίστε να ενημερώσετε τους συναδέλφους ή τον διευθυντή σας στη δουλειά, προτείνοντας ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τις υπολειπόμενες εκκρεμότητες. Όχι μόνο ο φόρτος εργασίας σας θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμος, αλλά θα αποτρέψετε και τυχόν ξαφνικές δυσάρεστες εκπλήξεις ή υπερβολικά απαιτητικές προσδοκίες από την πλευρά του εργοδότη σας.

2. Αφήστε τη φωνή σας να ακουστεί

Η επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν αισθάνεστε άγχος, είναι ζωτικής σημασίας. Εξάλλου το πιθανότερο είναι ότι και οι συνάδελφοί σας θα νιώθουν την ίδια πίεση με εσάς. Επιπροσθέτως, ο προϊστάμενός σας, με εξαίρεση την περίπτωση να μετατρέπεται σε τύραννο κατά το τέλος του έτους, οφείλει να αναγνωρίζει την σημασία της ψυχολογικής κατάστασης και του κινήτρου των εργαζομένων του.

Επικοινωνήστε τις ανησυχίες σας σχετικά με τον φόρτο εργασίας και τα χρονοδιαγράμματα. Τις περισσότερες φορές, υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού, που δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη θέση σας στο χώρο εργασίας.

3. Επιτρέψτε προσωπικό χρόνο για σας

Μπορεί να είναι αδύνατο να κάνετε κράτηση για διακοπές δύο εβδομάδων στις Μπαχάμες για να χαλαρώσετε, όμως δέκα λεπτά διαλογισμού μπορούν να κάνουν θαύματα. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα κατά το μεσημεριανό σας διάλειμμα ή προσφέρετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο το βράδυ για να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix.

4. Σκεφτείτε κάτι το οποίο ανυπομονείτε να πραγματοποιηθεί

Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι απαραίτητο να αφορά μεγάλες επενδύσεις. Κάτι τόσο απλό όσο η κράτηση ενός τραπεζιού για δείπνο με τον σύντροφό σας μπορεί να κάνει την εργασία κατά την διάρκεια της εβδομάδας περισσότερο διαχειρίσιμη. Αντί να εστιάζετε σε μια αγχωτική προθεσμία, μπορείτε να εστιάσετε σε μια επικείμενη, ευχάριστη δραστηριότητα ή εκδήλωση.

5. Εστίαση στις θετικές πτυχές

Είναι πάρα πολύ εύκολο να παγιδευτείτε μέσα στον ιστό του τι πάει ή θα μπορούσε να πάει στραβά. Αυτό γίνεται ακόμα πιο συνηθισμένο όταν η πίεση είναι έντονη και τα επίπεδα άγχους πολύ υψηλά. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργασιακές επιτυχίες δεν αφορούν αποκλειστικά στα μεγάλα project. Το μυστικό είναι να τις εντοπίζετε συνεχώς.

Σε περιόδους έντονης πίεσης στη δουλειά, δοκιμάστε στο τέλος κάθε μέρας, να σκεφτείτε ένα πράγμα που είστε περήφανοι που το πετύχατε. Θα συνειδητοποιήσετε γρήγορα ότι ακόμα και αν ο φόρτος εργασίας σας έχει διπλασιαστεί, συνεχίζετε να σημειώνετε πρόοδο.

Μπορεί τα παραπάνω βήματα να ακούγονται απλά, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στη διατήρηση κινήτρου, καθώς και στη διαχείριση των τελικών προθεσμιών. Μπορεί να χρειαστεί να αξιοποιήσετε πάνω από μια από τις παραπάνω συμβουλές. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε έναν συνδυασμό και να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Αναζήτηση προϊόντων