Τι Είναι Τα Φλαβονοειδή?

Published:

Ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ: φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που αποτελούν ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ του CBD. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το φυτό κάνναβης που έχει κάνει αυτά τα πολύχρωμα φυτοθρεπτικά συστατικά δημοφιλή. Πάνω από 6.000 φλαβονοειδή υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα. Κόκκινες πιπεριές, βατόμουρα, πορτοκάλια—όλα αυτά τα τρόφιμα οφείλουν τον ζωντανό τους χρώμα στα φλαβονοειδή.

Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό φλαβονοειδές—η λύση της φύσης για την απώθηση των παρασίτων, την προστασία των φυτών και τη δραστηριότητα της κυτταρικής σηματοδότησης. Οι έρευνες δείχνουν ότι παρόλο που δεν είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος τους όσο αυτός των κανναβινοειδών ή των τερπενίων, τα φλαβονοειδή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και ευεξία.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο όρος "φλαβονοειδή" είναι μια γενική ταξινόμηση για τέσσερις κύριες ομάδες: φλαβονοειδή, ισοφλαβονοειδή, νεοφλαβονοειδή και ανθοκυανίνες. Ωστόσο, χάριν απλότητας, ο όρος ''φλαβονοειδή'' είναι αυτός που χρησιμοποιείται πιο συχνά. Η μόνη σημαντική διάκριση που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει επίσης μια κατηγορία φλαβονοειδών αποκλειστικά για τα είδος Cannabis sativa—οι κανφλαβίνες. Αυτές θα αναλυθούν παρακάτω.

Τα φλαβονοειδή είναι πιο διαδεδομένα από ότι νομίζετε

Μην ανησυχείτε αν το να θυμάστε 6.000 διαφορετικά φλαβονοειδή και τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες φαίνεται ανέφικτο. Οι ερευνητές μόλις άρχισαν να εξετάζουν καθεμία από τις ομάδες ξεχωριστά. Προς το παρόν, αυτό από μόνο του επαρκεί ώστε να επισημανθούν πολλά σημαντικά φλαβονοειδή, εκ των οποίων πολλά θα τα βρείτε σε οικιακά τρόφιμα, ποτά και φυτά.

Παραδείγματα φλαβονοειδών

• Απιγενίνη

Πάνω από το 68% των συνολικών φλαβονοειδών στα φυτά του χαμομηλιού είναι απιγενίνη. Άλλες γνωστές πηγές απιγενίνης είναι ο μαϊντανός, το σέλινο και φυσικά το τσάι χαμομηλιού.

• Κανφλαβίνες Α, Β και C

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι κανφλαβίνες είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία φλαβονοειδών που εντοπίζονται αποκλειστικά στο είδος Cannabis sativa. Οι κανφλαβίνες Α και Β ανακαλύφθηκαν την δεκαετία του 1980, ενώ η κανφλαβίνη C δεν απομονώθηκε μέχρι πρόσφατα, συγκεκριμένα το 2008.

• Καεμφερόλη

Μπορεί να μην αναγνωρίζετε το όνομα αυτού του φλαβονοειδούς, αλλά σίγουρα το καταναλώνετε τακτικά. Η καεμφερόλη βρίσκεται στα μήλα, στα σταφύλια, στο πράσινο τσάι, στο λαχανάκια Βρυξελλών και στο φυτό αλόης βέρα.

• Κουερσετίνη

Παρόλο που βρίσκεται συνήθως στα λαχανικά, τα δημητριακά και τα κόκκινα κρεμμύδια, η πικρή γεύση της κουερσετίνης την έχει καταστήσει μια δημοφιλή προσθήκη σε συμπληρώματα διατροφής και σε ποτά.

Τι είναι αυτό που καθιστά τα φλαβονοειδή σημαντικά;

Ας είμαστε ειλικρινείς, ένας κόσμος χωρίς χρώμα θα ήταν ένας πολύ απρόσωπος κόσμος. Παρομοίως, εάν τα φυτά και τα τρόφιμα δεν περιείχαν φλαβονοειδή, αυτό θα ήταν καταστροφικό. Καθώς δίνεται λιγότερη βάση σιγά-σιγά στα πιο άφθονα μόρια που εντοπίζονται μέσα στα φυτά, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα οφέλη των φλαβονοειδών για την υγεία είναι πολλά.

Το 2016, το Journal of Nutritional Science πραγματοποίησε μια συγκεντρωτική ανασκόπηση των φλαβονοειδών. Η έκθεση ανέφερε ότι "τα φλαβονοειδή θεωρούνται πλέον αναπόσπαστο συστατικό μιας ποικιλίας φαρμακευτικών, ιατρικών και καλλυντικών προϊόντων". Φαίνεται ότι μετά την απομόνωση των φλαβονοειδών, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν "αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαταθλιπτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες".

Η πρόκληση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα φλαβονοειδή με τον ανθρώπινο οργανισμό έγκειται στο ότι υπάρχει πληθώρα διαφορετικών φλαβονοειδών. Με πάνω από 6.000 είδη, είναι αδύνατο να πούμε ποια φλαβονοειδή είναι πιο αποτελεσματικά ως προς κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική χρήση. Υπάρχει επίσης το φαινόμενο της συνεργίας (entourage effect), το οποίο πρέπει να εξεταστεί. Πρόκειται για ένα ισχυρό φαινόμενο που δεν αφορά μόνο στα φυτά της κάνναβης.

Κατανοώντας περισσότερα σχετικά με τα φλαβονοειδή

Όπως προαναφέρθηκε, τα φλαβονοειδή αποτελούν ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ του CBD, καθώς λειτουργούν συνεργατικά με τα κανναβινοειδή και τα τερπένια. Πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαφορετικοί συνδυασμοί κανναβινοειδών και τερπενίων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των φλαβονοειδών και αντίστροφα.

Ευτυχώς, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τον εντοπισμό των ιδιοτήτων συγκεκριμένων φλαβονοειδών. Γνωρίζουμε ήδη πώς ορισμένα από τα φλαβονοειδή που αναφέρθηκαν παραπάνω θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά δεδομένου του πλήθους των φλαβονοειδών, υπάρχουν ακόμα πολλές άγνωστες πτυχές του ζητήματος. Έχοντας αυτό κατά νου, ελπίζουμε ότι αυτή η σύντομη αναφορά στα φλαβονοειδή, θα φανεί χρήσιμη, υπογραμμίζοντας τα οφέλη μιας διατροφής πλούσιας σε αυτές τις οργανικές ουσίες.

Παρακολουθήστε τα μελλοντικά μας άρθρα, όπου θα αναλύσουμε βαθύτερα τους μηχανισμούς συγκεκριμένων φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι μοναδικά για το είδος Cannabis sativa— τις κανφλαβίνες A, B και C.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Αναζήτηση προϊόντων